Detsentraliseeritud rakendused ja nutilepingute plokiahelad

Change
Copy
Detsentraliseeritud rakendused ja nutilepingute plokiahelad.
Detsentraliseeritud rakendused ja nutilepingute plokiahelad. Foto: Change

Mida kiiremini areneb plokiahela tehnoloogia, seda enam kasutatakse avalikke plokiahelaid, et sinna peale mõni põnev rakendus ehitada. Vaatame, mis on detsentraliseeritud rakendused ning millistele plokiahelatele neid luuakse.

Dapp - mida see endast kujutab?

Tsentraliseeritud veebirakendused nagu näiteks Facebook, Youtube või Bolt jooksevad arvutisüsteemis, mis kuulub organisatsioonile, andes omanikfirmale rakenduse üle täieliku voli. Dapp (tuleb ingl. sõnapaarist dezentralized application) on seevastu plokiahelale loodud rakendus, mis töötab iseseisvalt nutilepingute baasil. Seetõttu puudub vajadus keskse juhtorgani järgi ning rakendus on kogukonna hallata ning igasuguse tsensuuri vastu kaitstud. Et saada ettekujutust dappide kirjust ökosüsteemist, on lehel Stateofdapps.com üles loetletud üle 3800 erineva rakenduse, alustades rahandusest (Defi) kuni mängude ja sotsiaalvõrgustikeni välja.

Detsentraliseeritud rakenduste platvormid

Täpselt nagu autod vajavad sõitmiseks teid, on detsentraliseeritud rakenduse jaoks vajalik nutilepinguid toetava plokiahela olemasolu. See ongi turg, mida Ethereum ja teised sarnased plokiahelad sihivad. Mida rohkem rakendusi ühineb kindla platvormiga, seda suurem majandustegevus voolab võrgu põhikihi peal, mis omakorda tõstab kogu võrgu väärtust.

Nii nagu Bitcoin on maailma esimene krüpotoraha, nii on Ethereumil eelis nutilepinguid toetavate platvormide hulgas, olles selles vallas esimene. See tähendab, et lõviosa rakendusi töötavad just Ethereumil ning ERC-20 on ülekaalukalt kõige enam kasutatud standard, et luua oma krüptovara Ethereumi peale.

Kuna aga Ethereumi kõrged võrgutasud on endiselt probleem, on konkureerivatel plokiahelatel kasvav võimalus endale uusi kasutajaid napsata. Detsentraliseeritud rakendusi analüüsiva firma DappRadar veebruari raporti andmetel, on juba mitmed Ethereumi kasutavad Defi rakendused minemas teistele platvormidele. Suurim konkurent Ethereumile paistab olevat Binance Smart Chain (BSC), mis edestas veebruaris Ethereumit tehingute mahult ning kus käivitati ka rohkem uusi Defi rakendusi. See on ka üks põhjuseid, miks Binance Coin (BNB) on krüpto edetabelis teinud märkimisväärse tõusu, hoides turuosa järgi kolmandat kohta Bitcoini ja Ethereumi järel.

Kui tekkis mõte investeerida tuntumatesse plokiahelatesse, siis üks mugavamaid viise selleks on investeerimis- ja kauplemisäpp Change. Change’i valikus on rohkem kui 20 erinevat krüptoraha, nende hulgas tuntud platvormide nagu Ethereum, Polkadot, Cardano, Tezos, Stellar, EOS, Cosmos ja Algorand tokenid. Change’i rakendus on mugav ja algajasõbralik, kus investeerimist saab alustada 10 euroga.

Laadi alla Change’i äpp

Copy
Tagasi üles