Teise samba tõehetk saabub alles suvel (8)

Liina Laks
, reporter
Copy
Praeguste arvutuste järgi viivad nad endaga septembris II sambast kaasa 1,3 miljardit eurot.
Praeguste arvutuste järgi viivad nad endaga septembris II sambast kaasa 1,3 miljardit eurot. Foto: Arvo Meeks

Teisest pensionisambast lahkumise võimalust kasutas pea iga viies inimene. Rahandusministeeriumi analüüsist selgub, et II samba päästsid eelkõige viimaste aastate tasude alandamine ning indeksfondide turuletulek.

Sellist lahkumist ei suutnud ennustada isegi Eesti Pank: kui veel nädala alguse prognoosis arvati, et lahkujate arv jääb 130 000 inimese juurde, siis lõpptulemuseks osutus enam kui 170 000 lahkujat. Praeguste arvutuste järgi viivad nad endaga septembris II sambast kaasa 1,3 miljardit eurot.

Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannus näeb sambast lahkumist kriitiliselt. «Lahkujatest on kahju, sest pensioniraha kogumisest loobumine kellelegi helgemat pensionipõlve ei too, vaid muudab selle paljudele kättesaamatumaks,» ütles minister.

Tegelikkuses võib lahkujate arv lähikuudel oluliselt muutuda: kuni juulikuu lõpuni saab lahkumisavaldusi tagasi võtta. Praeguseks on tagasi võetud 1800 avaldust. Osa tõenäoliselt seetõttu, et need inimesed, kes jõuavad ikka, kui pensionini on jäänud kuni viis aastat, saavad raha välja võtta soodustingimustel. Kui nii-öelda tavaline lahkuja peab riigile maksma 20 protsenti, siis pensionieelikud peavad maksma vaid 10 protsenti. Ehk neil tasub pisut oodata, et lõppkokkuvõttes suurem summa kätte saada.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles