Miks on soomlased ühed suurimad hasartmängurid?

Copy
Foto: Shutterstock

Veebikasiinod on populaarsed üle kogu maailma, seda eriti praegu, kui rohkem kodudes ollakse, kuid eriti populaarsed on veebikasiinod meie põhjanaabrite seas. Miks nii? Veebikasiinode ja hasartmängude spetsialist ning pikaaegse kogemusega Bonusetu.com selgitab lähemalt.

Sarnaselt päris kasiinodele saab ka veebikasiinodes mängida kasiinomänge, ainult et seda igal ajal ja kasvõi omas kodus, kuna tavakasiinodest tuttavad mänguautomaadid ja paljud teised mängud on lihtsasti nutiseadme kaudu kättesaadavad. See on ka põhjus, miks nende populaarsus just pandeemia ajal märgatavalt kasvanud on — virtuaalsed hasartmängud on muutunud kodus olemise ajal heaks meelelahutuseks.

Eriti populaarsed on hasartmängud aga soomlaste jaoks, kes kulutavad hasartmängudele igal aastal ligi kaks miljardit eurot. Pokkerit, spordiennustusi, kasiinot ja erinevaid lotosid mängib igal aastal peaaegu 80% täisealistest soomlastest. See on kasulik muidugi ka riigile, sest Soome riiklik hasartmängukompanii Veikkaus annab riigile umbes miljard eurot kasumi näol ja üle 200 miljoni euro maksudena, mis moodustavad kokku umbes kaks protsenti Soome riigieelarvest.

Seega: hasartmänge ei saa vaadata ainult meelelahutuse aspektist. See on väga suur tööstus ja hasartmängutööstus Soomes on maailma suurimate mängurite seas suuruselt neljas. See tähendab, et enim panustavad Euroopas just soomlased.

Meie, eestlased, jääme oma põhjanaabritele selles osas kõvasti alla, kuid sellegipoolest on hasartmängud ka eestlaste seas äärmiselt populaarsed. Seda näitab juba see, et Eestis on erinevaid internetikasiinosid ja spordiennustuse lehekülgi hetkel 17 ning see number on pidevalt kasvamas. Kuid millele siis eestlased ja soomlased täpsemalt panustavad?

Spordiennustustes on populaarseim jalgpall

Eestlaste seas on kõige populaarsemaks spordialaks panustamise mõttes jalgpall. Sellele järgneb korvpall ning võib-olla veidi üllatuslikult tennis. Samuti ka ralli, tänu Ott Tänakule.

Ka soomlaste seas on spordiennustustes kõrgeimal kohal jalgpall. Suur erinevus soomlaste ja eestlaste vahel on aga armastus jäähoki vastu. Soomlased jumaldavad jäähokit. 2019. aastal tuli Soome jäähokikoondis maailmameistriks. See aeg oli Soome kihlveokontorite jaoks suurepärane, sest iga Soome mänguga ulatusid kontorite käibed miljonitesse eurodesse.

Aga miks on populaarsed hasartmängud? Seda peamiselt selle kahe eesmärgi pärast, milleks on raha teenimine ja meelelahutus. Kui spordiennustustes võivad nutikus ja hea analüüsivõime aidata väga hästi raha teenida, siis kasiinode näol on tegemist ennekõike õnnemängudega.

Seega võib öelda, et hasartmängud meeldivad nii eestlastele kui soomlastele, kuid soomlased kulutavad sellele igal aastal rohkem raha. Põhjuseks võib olla suur erinevus palkades, kuid samas on hasartmängud Soomes ka üleüldiselt normaalne nähtus. Samas ei ole kõik see aga nii lihtne kui paistab ja et saada paremini aru, kuidas on hasartmängurlus muutunud osaks Soome kultuurist, tuleb vaadata veidi ajalugu.

Osa kultuurist

Helsingi ülikooli professori Riitta Matilaineni uuringute põhjal ulatuvad hasartmängurluse juured iseseisvumise aega ja Soome rahvusliku teadvuse tekkesse. Kui paljudes kultuurides peetakse hasartmänge paheks, siis Matilaneni uuringu kohaselt muutus see Soomes majandusnatsionalismi vormiks. Ja ehkki varem olid Soomes hasartmängud laiemalt keelatud, siis 1920datel nägi riik selles võimalust riigi ülesehituseks. Tol ajal mängisid soomlased lotot ja panustasid jalgpallis Rootsis, kus see oli lubatud. Kuna aga soomlased ei tahtnud, et Rootsi sellest tulu saaks, legaliseeris Soome 1920ndatel loteriid ja hipodroomidel panustamise.

Sellele järgnesid rasked ajad: talvesõda (1939-1940) ja jätkusõda (1941-1944), mis märkisid olulist rolli Soome rahvusliku identiteedi kujunemisel. Hasartmängumonopoli hakati kasutama säilitamaks ühiskonnas korda. Monopoli propaganda muutus osaks Soome riigi sõjapropagandast. Hasartmänguraha pidi minema haavatud sõjameeste heaks. Hasartmängureklaamides oli kirjas, et sõjamehed ohverdasid oma elu või tervise isasmaa eest. Sama vaimsus kestab tänaseni, et „keegi soomlane võidab igal juhul“.

Sõjajärgselt olid hasartmängud ühiskonna kasuks. Hasartmängumonopoli tulud läksid siis ja lähevad praegugi noorteprogrammide, spordi ja mittetulundusühingute toetamiseks. 1970ndatel sai pahest voorus ja hasartmänge mängiv soomlane ei olnud mitte ainult hea tarbija, vaid ka hea kodanik. 1971. aastal turule toodud loteriid muutusid ülipopulaarseks ja mänguautomaadid ilmusid kõikjale: poodidesse, bensiinijaamadesse ja isegi haiglatesse.

Esimene suur maapealne kasiino asutati 1994. aastal. 2004. aastal kolis see Helsingisse, kus see töötab endiselt Grand Casino Helsinki nime all. Praegu on see ainus legaalne kasiino, mis on väga populaarne nii soomlaste kui ka turistide seas. Seal toimub sageli suuri üritusi, sealhulgas pokkeriturniirie, kus võetakse vastu parimaid pokkerimängijaid üle kogu maailma.

Soome hakkas hasartmängutööstust reguleerima 2001. aastal, kui kinnitati loteriiseadus. See reguleerib hasartmänguturgu siiani, andes riigifirmadele õiguse väljastada litsentse ja pakkuda hasartmänge Soomes asuvates online kasiinodes. Ka spordiennustuste tegemine on Soomes seaduslik, kuid ainult kodumaistel spordiennustuse veebisaitidel.

Riigil on neli hasartmängukorraldajate eest vastutavat ja hasartmänguturgu reguleerivat organit:

RAY: Mandri-Soome maa- ja veebikasiinode regulaator

Fintoto Oy: Parimutueli ratsaspordi regulaator

Veikkaus Oy: loteriide ja spordiennustuste regulaator

PAF: Ahvenamaa regiooni veebikasiino regulaator

PAF-il ja RAY-l on riigi veebikasiinode üle täielik monopol. Nad on ainsad, kes saavad pakkuda Soome klientidele interneti-hasartmänguteenuseid. See on pannud riiki Euroopa Liidu kriitika alla, tuues peamisteks põhjusteks monopoli ja konkurentsivastase tegevuse. Soome peab siiski survele järele andma.

Kuidas veenduda, et veebikasiino on turvaline?

Et tänaseks on veebikasiinosid tänu kasutajate suurenenud huvi, tehnoloogia arengu ja tiheda konkurentsi tõttu nii palju, siis võib loomulikult olla usaldusväärse ja sobivaima kasiino leidmine keeruline. Seda enam, et nende kõrval on ka pettureid.

Nii Soomes kui mujal veebikasiinot otsides tasub alati esmalt lugeda veebikasiinode arvustusi või küsida kogenenumatelt soovitusi. Muidugi oleme ka ise oma kodulehel https://bonusetu.com sinu eest juba suurema töö ära teinud ning mõned kasutajasõbralikud ja turvalised veebikasiinod välja toonud. Selleks ei testi me veebikasiinosid vaid korra, sest ka kasiino mängude ja teenuste valik võib aastatega halveneda, vaid kontrollime regulaarselt kõiki veebikasiinosid boonuseid lunastades või väljamaksetaotlusi esitades. Nii saame veenduda, et kasiino on pidevalt suureneva konkurentsiga sammu pidanud.

Lisaks saidi kvaliteedile ja usaldusväärsusele pöörame tähelepanu kasiino maksuvabastusele. Meie lemmikud on loomulikult maksuvabad veebikasiinod, mida õnneks võib täna leida juba väga palju. Veebikasiino maksuvabastus sõltub kasiino litsentsist, mille vaatame üle iga kord, kui katsetame uut veebikasiinot. Kindlasti peab heal veebikasiinol olema vähemalt üks EL-i mängulitsents, näiteks Rootsi, Eesti või Malta hasartmänguasutuste välja antud mängulitsents.

Pea siiski meeles, et hasartmäng pole sobiv viis rahaliste probleemide lahendamiseks. Tutvu reeglitega ja käitu vastutustundlikult!

Copy
Tagasi üles