Kes haldab Sinu ettevõtte LEI koodi?

Copy
Foto: Toprank OÜ

LEI kood on avalikult kaubeldavate väärtpaberite ostuks-müügiks vajalik juba üle 4 aasta, ent suur hulk erinevaid teenusepakkujaid ning muid vahendajaid tekitab ettevõtjates endiselt segadust. LEI koodi liikuvusega seotud teemadest kirjutab lähemalt Baltic LEI, ametlik LEI koodide registreerimisagent Eestis.

Kõik LEI koodid asuvad keskregistris, GLEIF-i nimelise katusorganisatsiooni poolt hallatavas andmebaasis. Igal ettevõttel tohib olla ainult üks aktiivne LEI kood, mis väljastatakse ühekordselt, ent selle kehtivust tuleb vähemalt korra aastas pikendada, tagamaks andmete asjakohasus andmebaasis. Uuendades LEI kood ei muutu ning ettevõtja ei pea enda panka või börsimaaklerit sellest informeerima. Kontohaldurid ja pangad kontrollivad LEI koodi kehtivust enne väärtpaberitehingut GLEIF-i hallatavast keskregistrist.

LEI koodi taotlemiseks ja uuendamiseks on vaja akrediteeritud teenusepakkujat

Ettevõtja ei saa iseseisvalt enda andmeid GLEIF-i andmebaasi sisestada või neid seal uuendada - selleks on vaja GLEIFi poolt akrediteeritud teenusepakkujaid, kellel on ligipääs andmebaasile. Näiteks Baltic LEI OÜ-l on leping Saksamaal registreeritud akrediteeritud teenusepakkujaga. Seeläbi on Baltic LEI baas integreeritud GLEIF-i andmebaasiga ning andmete edastamine baasi ei võta reeglina rohkem kui 2-3 minutit. Tasub tähele panna, et GLEIF-i registrit uuendatakse korra ööpäevas ning seetõttu võib uuendatud andmete jõudmine näiteks internetipanka viibida.

LEI koodi teenusepakkujat on võimalik vahetada

Paljud ettevõtjad ei tea, et LEI numbri teenusepakkujat ehk registreerimisagenti on võimalik vahetada sarnaselt mobiilinumbri liikuvusele. Teenusepakkuja vahetamisel jääb LEI kood samaks, ent edaspidi uuendatakse andmeid keskregistris läbi teise ettevõtte. Selle süsteemi eesmärk on võimaldada ettevõtjatel valida erinevate teenusepakkujate vahel. Kuigi kõik koodid on samas registris, erineb teenuse kvaliteet, hind ja usaldusväärsus erinevate teenusepakkujate vahel oluliselt. Soovitame koodi taotlemisel jälgida erinevate teenusepakkujate lepingutingimusi ning eriti oluline on mitmeaastaste lepingute puhul aru saada, kellele ettemakse tehakse ning kui suur on tõenäosus, et vastav teenusepakkua veel ka 3 või 5 aasta pärast tegutseb ja vastavalt lepingule koodi uuendab. Teenusepakkuja pankroti korral on tõenäosus ettemakstud raha tagasi saada kaduvväike.

LEI koodiga seotud kulud võivad väikese investeerimisportfelli korral moodustada arvestatava osa väärtpaberitehingutega seotud kuludest ning soovitame hoolega jälgida, millise teenusepakkuja juures Sinu ettevõtte kood asub ning sarnaselt muude teenuste ostule tasuks ka veenduda teenusepakkuja krediidikõlblikkuses. LEI koodide turg on võrdlemisi efektiivne ning ettevõtjal on võimalik valida erinevate kodumaiste ja välisriikide teenusepakkujate vahel, kelle haldusesse enda LEI kood usaldada.

Copy
Tagasi üles