Laenude võrdlemine on populaarsem kui kunagi varem

Copy
Foto: Shutterstock

Ei ole ilmselt inimest, kes laenudega kokku puutunud ei oleks — laenatakse kinnisvara ja auto ostmiseks, kodu remontimiseks või mõne ootamatu kulutuse katmiseks. Milliseid laenutooteid täna pakutakse ja kuidas neid omavahel võrrelda, selgitab Rootsi laenude võrdlusteenust pakkuv prekredit.com.

Kui on vaja suuremaid kulutusi teha, näiteks kodu remontida, kuid selleks ei ole piisavalt rahalisi ressursse, on laenud kiireks lahenduseks. Samas tasub alati laenu võtmine hoolikalt läbi mõelda ning pigem kasutada laenude pakutavaid võimalusi äärmisel vajadusel. Enne laenamist on mõistlik tutvuda erinevate laenutoodete ja tingimustega, sest laenupakkujaid on täna juba küllaltki palju. Lisaks on nii laenud kui tingimused loodud erinevatel eesmärkidel. Seega enne endale sobilikuma laenutoote valimist tutvu erinevate laenupakkujatega ning uuri, milliseid laene Eestis saab. Kindlasti tutvu ka tagasimakse võimaluste ja laenukohustustega.

Laenamise ajalugu

Kui päris algeline raha laenamine sai alguse ligikaudu 3000 eKr Mesopotaamiast, kus vormistati kirjalikke laenulepinguid, mis sisaldasid intressi laadset süsteemi, siis tänapäevane pangandus ja laenamine said alguse Vana-Roomast, kus jõukad eraisikud hakkasid tegelema "pangandusega" ning laenasid samal ajal ka raha välja. Keskajal olid enamasti laenuandjateks juudid, kuna kristlastel oli keelatud laenatavalt rahalt intressi koguda.

Tänapäeval on raha laenajateks aga peamiselt suured pangad, krediitkaardi ettevõtted ning spetsialiseerunud hüpoteeklaenuandjad. Laenulepingu alusel võtab laenuandja endale kohustuseks anda laenusaajale rahasumma või asendatav asi ning laenu saaja kohustub tagastama sama rahasumma või sama liiki asja samas koguses ja kvaliteediga.

Laenulepingud

Laenulepinguid saab jaotada neljaks:

  1. Hüpoteek tagatisega laenulepingud ehk kui laenulepingu tagatiseks on kinnisvara;
  2. Väikelaenud, mis on tagatud käenduse alusel ja/või tõestatud sissetulekuga;
  3. Arvelduskrediit ehk krediit- ja järelmaksukaardid;
  4. SMS- ja muud kiirlaenud, mida on võimalik taotleda tagatiseta.

Neist lähtuvalt saame võrrelda omakorda erinevaid laenutooteid. Laenud jagunevad peamiselt selle järgi, kellele neid antakse ning kas tegemist on tagatisega või tagatiseta laenuga. Levinuimad laenuliigid on:

Kiirlaen

Kiirlaen on laenutoode, mida iseloomustavad lühikesed tähtajad ja väikesed laenusummad, mida võetakse peamiselt igapäevaste kulutuste katteks. Kiirlaenu saab taotleda mobiilist või arvutist, kuid see ei ole SMS-laen. Nagu nimi viitab, võib kiirlaenu kätte saada juba 15 minutiga. See on tagatiseta väikelaen, pigem kõrgema laenuintressiga, kuid paindliku tagasimakseperioodiga.

SMS-laen

See on üks tuntumaid kiirlaenusid, mida võib taotleda telefoni teel. Sarnaselt kiirlaenule on ka SMS-laen lühiajaline, kuid pigem kõrge intressimääraga.

Krediidikonto

See on olemuselt sarnane nii kiirlaenu kui krediitkaardiga. Tagasimakseperiood on aga lühem ning intressid tavapärasest suuremad. Krediidikonto tellimisel avatakse fikseeritud suurusega laenulimiit. Selline laen võib sobida neile, kes vajavad raha aeg ajalt egga taha olla seotud uute laenutaotlustega.

Väikelaen ja tarbimislaen

Väikelaenu ja kiirlaenu piir on küllaltki hägune, sest need on oma olemuselt väga sarnased. Siiski on kiirlaenuga võrreldes väikelaenu tagasimakseperiood üldjuhul pikem. Tegemist on ka personaalselt pakutava laenuga, mida kasutatakse kõige enam just kodu remontimisel või näiteks auto ostmisel. See on üks populaarseim laenutüüp, kuna sel ei ole sisulisi kasutuspiiranguid. Sellegi poolest tuleb väikelaenu võtmisel laenusumma hoolikalt läbi kaaluda, sest sinu sissetulek peaks katma selle tagasimakse. Tarbimislaen on põhimõtteliselt sama, mis väikelaen, lihtsalt teise nimega.

Kodu- ja autolaen

Kodulaen on tagatisega laen, mis tähendab, et laenu võttes jääb selle eest tagatiseks alati ostetav korter, maja või kinnistu. Kodulaen sõlmitakse enamasti mitmeks aastaks. Samuti on autolaen tagatisega — tagatiseks jääb ostetud auto. See on laen auto soetamiseks või auto omamisega seotud väljaminekute katmiseks ning samuti üks populaarseim laenutoode Eestis. Et pangad ja laenuandjad teevad kindlasti ka individuaalseid laenupakkumisi, tasub kindlasti enne kodu- või autolaenu võtmist hoolikalt laenuandja pakkumise ning tingimustega tutvuda.

Ärilaen

Ärilaen või hüpoteeklaen on mõeldud ettevõtetele, kes kasutavad seda näiteks ettevõtte arendamiseks, tootmise laiendamiseks, uute moodsamate ja võimasmate seadmete soetamiseks jne. Üldiselt soovivad pangad ärilaenu tagatiseks kinnistut või kinnisvara.

Ja nii nagu on laenuliike palju, on palju ka laenuandjaid. Kui oled enda jaoks läbi mõelnud laenusumma suuruse ja selle, mis liiki laenu vajad, siis tutvu erinevate laenupakkujatega ning võrdle nende aastast intressimäära, krediidi kulukuse määra, maksegraafiku korral kuumakse suurust, viiviseid ning kõikvõimalikke muid võlgnevusega kaasnevad lisatasusid.

Copy
Tagasi üles