Kasiinod enne ja nüüd

Copy
Foto: Shutterstock

Ilmselt ei ole enam inimest, kes poleks kuulnud veebikasiinodest. Neist on saanud väga menukad meelelahutuskohad, kus on kõik tavakasiinodest tuttavad mängud ja reeglid. Hea ülevaate annab mängudest lehekülg Veikkauskertoimet.com. Lisaks pakutakse aina enam kasiinodes ka spordiennustuste tegemise võimalust. Veebis mängimisel on omad eelised, näiteks võimalus mängida endale sobival ajal nutiseadme kaudu ja seda kodunt lahkumata. Kuid loomulikult ei ole see kõik alati nii olnud.

Oleme harjunud, et kasiinod asuvad tavaliselt hotellide, restoranide, kaubanduskeskuste, kruiisilaevade või muude puhkekeskuste läheduses või sees. Eestis peetakse kasiinodeks ka mänguautomaadisaale, kuid traditsioonilises mõistes ei ole need siiski kasiinod. Kasiinoks tuleks pidada sellist kohta, kus on mängulauad, kus saab mängida krupjee ehk diileri vastu või vahendusel, lisaks neile mänguautomaadid jmt.

Kuidas ja millest kasiinod täpsemalt alguse said, on keeruline öelda. Arvatakse, et hasartmänge on mingil kujul ajaloo jooksul nähtud peaaegu igas ühiskonnas. Esimene teadaolev Euroopa hasartmängumaja, mida ei nimetata kasiinoks, ehkki see vastab tänapäevasele määratlusele, oli Ridotto, mis asutati Veneetsias Veneetsia Suure Nõukogu poolt 1638. aastal, et pakkuda karnevalihooajal kontrollitud hasartmänge.

Ameerika ajaloos tunti varajasi hasartmänguasutusi hoopis salongidena. Just salongidest leidsid rändurid inimesi, kellega rääkida, kellega juua ja sageli hasartmänge mängida.

Seega võib öelda, et kasiino juured ulatuvad küllaltki kaugele. Nimetus „kasiino“ tuli aga mõnevõrra hiljem.

Kust pärineb sõna „kasiino“?

Terminiga "kasiino" märgiti algselt väikest villat, suvemaja või paviljoni, mis oli mõeldud meelelahutuseks ning asus tavaliselt suurema Itaalia villa või palazzo territooriumil. Sellistest kasiinodest võib näidetena tuua Villa Giulia ja Villa Farnese.

19. sajandil hakati selle terminiga tähistama teisigi avalikke ehitisi ehk nii-öelda klubisid, milles toimusid meelelahutusüritused, sealhulgas hasartmängud ja sport.

Mängimine kasiinos

Tänaseks on kasiinode tegevus reguleeritud ning enamikes maailma riikides, kus hasartmängud on lubatud, on kasiinos mängimise vanuse alammääraks 18 või 21 aastat, Eestis on see näiteks 21.

Mängida saab mänguautomaatidel või muudes juhusliku tulemi andvates mängudes nagu näiteks craps, blackjack, rulett ja Baccarat ning teadmistel põhinevates mängudes. Neil mängudel on tavaliselt matemaatiliselt kindlaks määratud tõenäosus, mis annab pikema perioodi jooksul alati eelise kasiinole mängija suhtes. Seda eelist kutsutakse maja eeliseks mängija suhtes.

Kui turvalised kasiinod on?

Kuna läbi kasiino liiguvad suured summad sularaha ning tehakse ka maksekaardi- ja krediitkaarditehinguid, siis loomulikult tõmbab see ligi neidki, kes tahavad süsteemi petta. Kasiinod pööravad turvalisusele aga väga suurt tähelepanu. Tänapäevane turvateenistus koosneb kaameratest, mis paiknevad üle kogu kasiino ning millega teevad tööd koolitatud spetsialistid, kelle ülesandeks on leida pettureid ning takistada vargusi nii klientide kui ka töötajate poolt.

1989. aastal Las Vegases avatud kasiino The Mirage oli esimene kasiino maailmas, kus valvekaamerad töötasid kõigi mängulaudade kohal ööpäev läbi.

Internetikasiinod

Tehnika kiire areng ning aina suurenev konkurets on kasiinod tänaseks aga ka veebi toonud. Saanud alguse 90ndate keskel on veebikasiinode populaarsus viimastel aastatel oluliselt tõusnud. Ainuüksi 1997. aastaks oli maailmas juba üle 200 internetikasiino ja spordiennustuse pakkuja.

Et online kasiinode populaarsus aina kasvab, on paraku ka veebikasiinodes petiseid. On mängukohti, mis on pandud toimima nii, et mängijal puudub tegelikult igasugune võiduvõimalus. Veebis mängides ei seisa aga spetsialist su kõrval, et sekkuda, kui märkab, et sind üritatakse petta. Internetis mängides pead olema ise ettevaatlik ning enne kasiino valimist põhjaliku eeltöö ära tegema.

Esmalt tuleks jälgida, et kasiinol oleks vastav luba. Üldjuhul reguleerib veebikasiinode tegevust riigi hasartmänguseadus, mille kohaselt peavad kõik hasartmängukorraldajad end nõuetekohaselt registreerima ja näiteks meil Eestis hankima Maksu- ja Tolliametilt (MTA) tegevusloa. Selliste lubade saamine on aga keeruline, pikaajaline ja kallis protsess, mille käigus tuleb läbida mitmeid taustakontrolle nii ettevõttele kui ka selle omanikele, kuid see tagabki kasiino usaldusväärsuse.

Kindlasti uuri ka teiste mängijate tagasisidet. Ja kui midagi jääb arusaamatuks, küsi julgelt täpsemat infot veebilehe klienditoelt. Ühe hea veebikasiino näitaja on ka see, kui selle töötajad hoolivad oma klientide muredest ning püüavad leida neile võimalikult ruttu lahendusi.

Copy
Tagasi üles