Putini kõne keskendus koroonale ja rahajagamisele (10)

Copy
Venemaa president Vladimir Putin.
Venemaa president Vladimir Putin. Foto: EVGENIA NOVOZHENINA/Reuters/Scanpix

Vene president Vladimir Putin pidas täna pöördumises föderaalkogu poole oma iga-aastase kõne olukorra kohta riigis.

«Vähe sõjaõhutamist, mida oodati ning mitte ühtegi uut anneksiooni või sõjalist konflikti välja ei kuulutatud, vastupidiselt paljudele spekulatsioonidele enne üritust. Kokkuvõttes üsna kuiv kõne, mis keskendus siseprobleemidele ja pandeemiale,» võttis Radio Free Europe / Radio Liberty ajakirjanik Matthew Luxmoore kõne sisu kokku. 

Küll aga kinnitas Putin oma veendumust, et USA kavatses korraldada Valgevene diktaator Aljaksandr Lukašenkale atentaadi. Väidet on viimastel päevadel esitatud palju vene riigimeedias. «See ületas kõiki piire,» märkis Putin. 

«Punased jooned»

Putin ütles kõnes, et riik ei taha põletada sildu Läänega, ent hoiatas asümmeetrilise sõja ja karmi vastuse eest, kui Moskva väidetavaid häid kavatsusi nõrkusena võetakse. 

«Me tahame tõepoolest omada häid suhteid kõigi rahvusvahelise kogukonna liikmetega, sealhulgas muide nendega, kellega meie suhted viimasel ajal pehmelt öeldes ei laabu,» lausus ta oma aastakõnes. 

«Me tõepoolest ei soovi põletada sildu. Aga kui keegi võtab meie häid kavatsusi ükskõiksuse või nõrkusena ning on hoopis ise valmis need sillad põletama või lausa õhkima, siis teadku, et Venemaa vastus saab olema vastav. Kiire ja karm,» hoiatas Putin.

«Igasuguste meie põhihuvisid ohustavate provokatsioonide korraldajad kahetsevad kordasaadetut nii, nagu pole juba ammu midagi kahetsenud,» ähvardas ta. 

Seejuures seletas president, et Venemaal pidavat jätkuma kannatlikkust, vastutustunnet, professionaalsust, kindlust endas ja oma õiguses ning tervet mõistust ükskõik millise otsuse vastuvõtmisel. 

«Kuid loodan, et kellelgi ei tule mõttessegi ületada Venemaa suhtes nõndanimetatud punane joon, aga kust see jookseb, selle üle otsustame igal konkreetsel juhul ise,» deklareeris Putin. 

Keskendus siseprobleemidele

Kõne algul kiitis Putin ühiskonna eri rühmi koroonapandeemiaga toimetuleku ja vaktsiinide loomise eest. Ta kinnitas, et Venemaa saab katsumusega hakkama, aga see ei ole siiski veel möödas. 

«Koroonaviirus ei ole veel lõplikult võidetud ning kujutab endiselt otsest ohtu. Me näeme, kui dramaatiliselt kujuneb olukord paljudes riikides, kus nakatumus tõuseb,» lausus president pöördumises föderaalkogu poole.  

Putin veenis kodanikke end vaktsineerima. Tema sõnul on karjaimmuunsus riigis võimalik saavutada sügiseks. 68-aastane president ise sai teise vaktsiinisüsti möödunud nädalal. 

«Pöördun veel kord Venemaa kodanike poole: mu kallid, ei tohi kaotada valvsust, palun teid hoida ennast ja oma lähedasi, maksimaalselt järgida kõiki arstide ja sanitaarteenistuste soovitusi,» lausus ta. 

Samuti lubas Putin, et Venemaa annab oma osa kliimamuutuse vastu võitlemisel ning süsiniku heitkoguste vähendamisel. «Peame reageerima kliimamuutuste väljakutsetele, looma süsiniku ringlussevõttu võimaldava tööstuse,» ütles Putin oma aastakõnes.

Meeleavaldajad tänavatel

Presidendi kõne leiab aset hulga kriiside ajal nii kodumaal kui ka rahvusvahelistes suhetes. Kõne algul lubas Putin keskenduda siiski Venemaa siseküsimustele, kuid öelda midagi ka julgeolekupoliitika kohta. 

Venemaa suhteid Läänega on pingestanud ennekõike vägede koondamine Ukraina piirile ja Krimmi. Välisriikide tähelepanu all on ka opositsioonijuht Aleksei Navalnõi saatus.

Üle Venemaa toimusid kõne ajal suured meeleavaldused Navalnõi toetuseks, kes on viimased kolm nädalat pidanud vanglas näljastreiki. Arstide hinnangul on tema elu ohus. Politsei hakkas meeleavaldajaid kinni pidama.

Karmo Tüür.
Karmo Tüür. Foto: Sander Ilvest/Postimees

Vladimir Putini aastakõne sisu kommenteeris Postimehele politoloog Karmo Tüür.

Putin: hea võlur ja kuri politseinik ühekorraga

Tund ja kakskümmend minutit kestnud pöördumisest täitis enamiku ajast Vladimir Putin hea võluri rolli, rääkides üha suuremast ja laialdasemast toetusest oma kodanikele. Otsesed ja ühekordsed rahalised väljamaksed lastega peredele ühelt poolt ja pikaajaliste arenguvõimaluste loomine haridussüsteemi kaudu teiselt poolt on vaid mõned märksõnad.

Hea telemarketingi reeglite kohaselt kostis iga paari minuti järel väljendid stiilis: «aga see pole veel kõik» ja «lisaks sellele saate veel toda!». Suveräänse riigina ja suveräänse rahatrükkalina on see kõik ühtlasi ka täiesti tehtav.

Suveräänsusest rääkides – kuna peamine teema oli muidugi koroonapandeemia, rõhutas Putin vajadust ja võimekust välja töötada n-ö ravimisuveräänsus, valmisolek ka iga järgneva ja võimalik, et hullemagi pandeemia korral kiirkorras välja töötada oma test- ja vaktsineerimisvõimekus.

Välisteemadele pühendas Putin viimased kümmekond karmi minutit, rääkides sellest, kuidas Venemaa on aidanud lahendada probleeme ... mõistagi rangelt rahvusvahelise õiguse raames.

Kõige kõlavamad ja karmimad sõnad kõlasid Valgevenes väidetavalt ärahoitud riigipöörde ja Aljaksandr Lukašenka atentaadikatse – mille suhtes on nn kollektiivne Lääs valinud mahavaikimise tee. Samamoodi nagu seesama Lääs ei taha tunnistada, et Ukrainas toimus samamoodi relvastatud riigipööre.

Omamoodi punktina kurja politseiniku (või pigem otsusekindla gangsteri stiilis) kõlasid sõnad, et kui mõned riigid siiski plaanivad midagi Venemaa huvide vastast, siis kahetsevad nad nii, nagu ammu midagi kahetsenud pole. Ning sujuvalt läks üle oma riigi uute sõjaliste võimsuste kiitmisele.

Kokkuvõtvalt täitis Vladimir Putin kogenud kõnemehena oma rolli suurepäraselt. Kõigepealt lohutas oma koroona käes vaevlevat rahvast sellega, et kõik saab korda. Seejärel aga näitas rusikat kõigile neile, kes – Putini enda mõtteid kasutades – Mowgli-raamatu pahalaste Shere Khani ja Tabagui kombel midagi halba plaanivad.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles