Kuidas hajutada investeerimisportfelli

Change
Copy
Foto: Change

Juba vanarahva tarkus ütleb: “Ära pane kõiki mune ühte korvi!”. Sarnast mõttelaadi kasutavad investorid, et riske maandada ja oma investeeringuid hajutada. Vaatleme mõningaid selletaolisedi nippe.

 

Jaota investeeringud laiali

Mitmekesistamise praktika tähendab oma investeeringute hajutamist nii, et mistahes investeeringu risk oleks piiratud. See tähendab, et kui üht investeeringut ei saada edu, on teised need, mis seda kompenseerivad, mistõttu on ka kogu portfelli võimalikud kõikumised väiksemad. Investeeringuid saab hajutada nii erinevate varaklasside nagu kinnisvara, aktsiad, krüptorahad, maavarad jt vahel kui ka ühe varaklassi siseselt. Näiteks võib mitmekesistada aktsiaportfelli, valides sinna eri sektorites tegutsevaid firmasid.

Siiski ei maksa valikutega liiale minna. Hoidke pigem kogust, mis oleks kergesti hallatav, sest pole mõtet omada 100 erinevat investeeringut, kui teil pole aega nende käekäiguga sammu pidada.

Kuidas hallata oma investeeringuid ühest kohast? Sellele pakub lahendust kauplemis- ja investeerimisrakendus Change. Tegemist on lihtsa ja algajasõbraliku äpiga, kus saab investeerida populaarsematesse krüptorahadesse nagu Bitcoin, Ethereum jt aga ka aktsiatesse nagu Google, Facebook või Tesla. Aktsiaportfelli hajutamiseks lisas Change hiljuti ka indeksaktsia S&P500, mis hõlmab endas USA 500 suurema börsifirma aktsiaid.  Lisaks krüptorahadele ja aktsiatele saab Change’i äpis investeerida ka maavaradesse nagu kuld ja nafta.

Laadi alla Change rakendus ja alusta investeerimist juba täna.

Investeerige osade kaupa

Täiendage oma investeeringuid regulaarselt. Kui teil on investeerimiseks näiteks 1000 eurot, siis jaotage see väiksemateks, näiteks 100-eurosteks osadeks, selle asemel et investeerida kõik ühekorraga. Selline lähenemine aitab tasandada turu volatiilsuse tekitatud tõuse ja mõõnu ning ühtlasi langeb ära turu ajastamisele kuluv energia. Parimat momenti investeeringusse sisenemiseks pole kunagi kerge tabada, sellepärast ongi see strateegia kasulik.

Pane paika ajahorisont

Enne investeerimist tuleks teada, kui pikaks ajaks raha paigutada. Üldiselt, mida pikem on teie ajaraam, seda suuremat riski saate oma investeeringutega endale lubada. Oma ajalise eesmärgi teadmine aitab ka raskematel aegadel näha laiemat pilti ja hoiduda emotsionaalsetest otsustest. 

Copy
Tagasi üles