Leedu peaminister kahtleb Baltimaade vahel vaba liikumise vajalikkuses

BNS
Copy
Eesti ja Läti vahel töölkäimine võimaldati mullu lisaks Valga-Valka kaksiklinna elanikele ka teiste piiriäärsete kohaliku omavalitsuse üksuste inimestele.
Eesti ja Läti vahel töölkäimine võimaldati mullu lisaks Valga-Valka kaksiklinna elanikele ka teiste piiriäärsete kohaliku omavalitsuse üksuste inimestele. Foto: Mailiis Ollino / Pärnu Postimees

Kuivõrd Euroopas luuakse rohelist sertifikaati, tuleb Baltimaade vahel vaba liikumise võimaluse loomisse suhtuda pragmaatiliselt, ütles neljapäeval Leedu peaminister Ingrida Šimonytė. 

«Arutelud võivad muidugi käia. Kuid arvestades, et otsitakse üle-euroopalist lahendust, kerkib küsimus, millele me peaksime suunama oma pingutused ja mis kiiremini valmis saab,» ütles peaminister seimis ajakirjanikele Eesti välisministri Eva-Maria Liimetsa teate kohta, et ta taotleb valitsuselt mandaati, et algatada uuesti läbirääkimised vaba liikumise ehk reisimulli taastamiseks Baltimaade vahel.

Leedu peaminister Ingrida Šimonytė.
Leedu peaminister Ingrida Šimonytė. Foto: 15min.lt/Scanpix

«Ma lähenen sellele praktilise elluviimise vaatepunktist, see tähendab, kas meil õigupoolest tekib selleks vajadust. Kui tekib, siis muidugi, see toimis mullu suvel, võib toimida ka tänavu,» ütles Šimonytė. 

«Kuid mulle näib, et praegu on kõikide Euroopa riikide prioriteet seesama – kaitsepookida võimalikult kiiresti võimalikult palju inimesi ja mitte üksi Baltimaades, vaid ka mujal Euroopa Liidus, et inimesed saaksid rohkem reisida, liikuda, võimalik, et suve lõpus ka kusagil mujal puhata. Selleks valmistatakse ette tehnilisi lahendusi rohelise sertifikaadi näol,» sõnas peaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles