Haus Galerii kevadoksjonil tehti ajalugu

Juhan Raud
, toimetaja
Copy
Evald Okase töö «Vana kalur» (1955) müüdi Haus Galerii 2021. aasta vanema kunsti klassika oksjonil 58 000 euroga.
Evald Okase töö «Vana kalur» (1955) müüdi Haus Galerii 2021. aasta vanema kunsti klassika oksjonil 58 000 euroga. Foto: Repro/Haus Galerii

Eelmise nädala reedel ja laupäeval toimusid Haus Galeriis kevadoksjonid, mille kogukäive ulatus üle miljoni euro. See on Eesti oksjonitel kõigi aegade rekord. Kahe päeva jooksul tuli enampakkumisele 113 teost, liiguti kronoloogiliselt 19. sajandist kuni tänapäevani, töid müüdi 110 ja hinnad tõusid koguni sajal teosel. Enampakkumisel osales sadakond kunstihuvilist.

Kõige kõrgema hinnaga müüdi Evald Okase «Vana kalur» (58 000 eurot), Tiit Pääsukese «Vaade aknasse» (45 000 eurot), Olev Subbi «Väga punane lill» (35 500 eurot), Peeter Mudisti «Suvel» (33 000 eurot), Aleksander Vardi «Natüürmort kassikesega» ja Juhan Püttsepa «Maastik karjaga» (mõlemad 30 200 eurot).

Kohe peale laupäevõhtust oksjoni oli Haus Galerii juhataja Piia Ausman rõõmsas hämmingus. Kõige rohkem üllatanud teda «ikkagi see, et osteti ära praktiliselt kõik tööd ja osteti ära hinnatõusudega. Seda ei ole olnud terve [Eesti] kunstioksjonite ajaloo jooksul mitte kusagil». Ausman pani oksjonite tulemuse konteksti: «Hea tulemus oksjonil on see, kui kolmandik jääb müümata. Praegu on nii, et ka klientide jaoks oli see üllatav, et kõik hinnad praktiliselt tõusid.»

Kui varem on Haus Galerii kevadoksjon toimunud ühe tervikliku üritusena, siis tänavu oli see jaotatud eesti vanema kunsti klassika oksjoniks ja eesti moodsa kunsti klassika oksjoniks. Algselt jäi esimesel oksjonil müümata neli teost – Oskar Georg Adolf Hoffmanni «Hobustega külateel», Eduard von Gebhardti «Kojutulek», Paul Burmani «Sügismaastik» ja Johannes Võerahansu «Lamav poiss» – ning teisel oksjonil kolm teost: Indrek Hirve «Sisekosmos», Vilen Künnapu «Minu Versailles» ja Jaan Toomiku «Nimeta». Kuid pühapäevaks oli müümata jäänud tööde arv vähemasti moodsa kunsti klassika puhul null.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles