PM Nädal Roheliste 35 800 allkirja jäävad hüüdjaks hääleks tühjas riigikogus (30)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Rohelised ja LGBT+ kogukond andsid eelmisel laupäeval üle pöördumise perekonnaseaduse muutmise toetuseks. Roheliste juht Züleyxa Izmailova ja riigikogu spiiker Jüri Ratas Toompea lossi ees. 
Rohelised ja LGBT+ kogukond andsid eelmisel laupäeval üle pöördumise perekonnaseaduse muutmise toetuseks. Roheliste juht Züleyxa Izmailova ja riigikogu spiiker Jüri Ratas Toompea lossi ees. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Roheliste petitsioon, mis nõuab seksuaalvähemustele abiellumise õigust, seaduseks lähiaastail ei saa, küll aga võib veel see riigikogu koosseis vastu võtta kooseluseaduse rakendusaktid.

Kooseluseaduse rakendusaktid on teema, millest Toompeal ei taha mitte keegi rääkida. Riigikogu esimees, Keskerakonna liider Jüri Ratas ütles näiteks eile, et tema on terve päeva hõivatud Eesti parima küla valimisega ega saa sel teemal kõnelda. Ometi on just Keskerakond selles küsimuses võtmepositsioonil. Kooseluseadus on niikuinii Reformierakonna teema. Kesk- ja Reformierakonna valitsuskõnelustel jaanuaris lepiti kokku, et abielu mõistet ei puututa, kuid kooselu küsimuses otsitakse laiapõhjalist ühisosa. Sotside hääled on olemas ilmselt millekski enamakski kui samasooliste tsiviilpartnerluseks.

Riigikogu valitsusparteide liikmete suud tõmbuvad kriipsuks ka sel põhjusel, et vähemalt kuni kohalike valimisteni oktoobris on teema päevakorrast maas. Sellega otseselt ei tegeleta. Seda peamiselt põhjusel, et keegi ei taha anda võimalust Isamaa konservatiivse tiiva ja EKRE poliitikutele. Väiksemgi arvamusavaldus seksuaalvähemuste õiguste teemal toob terava rünnaku äärmuslaste veebikülgedel. Keegi ei taha seda enne kohalike omavalitsuste valimisi, eriti Tallinna ja Ida-Virumaa valijaid meeles pidades.

Kommentaarid (30)
Copy
Tagasi üles