Maja ehitamine laenuga – on see võimalik?

Hüpoteeklaen
Copy
Foto: Hüpoteeklaen

Laenuandjad kinnitavad kui ühest suust, et kõige lihtsam on maja ostmine pangalaenuga „võtmed kätte“ lahendusena. Kuid kui sobivat kinnisvara turul ei ole ja soov on endale ise maja ehitada, siis kas seda saab üldse laenuga finantseerida? Siin artiklis räägimegi lähemalt, kas ja kuidas käib maja ehitamine laenuga ning milline laen maja ehituseks valida.

Millest alustada

Kui oled jõudnud otsusele, et soovid ehitada omale päris uue maja, siis esimene asi on selgusele jõuda, millist maja ja kuhu sa ehitada soovid. Kui sul on krunt juba olemas, siis on asi mõnevõrra lihtsam. Kui krunti veel ei ole, siis peaksid alustama selle otsingutest. Krundi ostmisel tasub tähelepanu pöörata ka sellele, kas krundil on olemas vajalikud kommunikatsioonid ja liitumised, samuti kas sellele on väljastatud ehitusluba.

Järgmiseks on vaja läbi mõelda, millist maja sa endale soovid. Lihtsaim võimalus on osta maja nii-öelda kataloogist ja teha valik moodulmajade seast. Alati on ka võimalus lasta teha eriprojekt ja ehitada omale täiesti unikaalne maja. Samuti on võimalik ehitusjärgus maja ostmine.

See, milline maja valida, sõltub palju ka sellest, millise aastanumbri sees sa soovid oma uude koju kolida. Kui tahad seda teha veel selle aasta sees, siis ilmselt sobib sulle pigem eramu, mis on toodetud moodulitena. Samas kui kiiret pole, siis tasub ka eriprojekti kaaluda. Maja ostmine ja ehitamine on investeering pikkadeks aastateks. Seepärast ei tasu sellega asjatult kiirustada.

Moodulmaja laenuga ehitamisel saavad moodulmaja müügi ja tootmisega tegelevad ettevõtted sageli ka laenutaotlemiseks vajaliku paberimajandusega aidata. Kui valid poolelioleva maja, siis vali laen maja ehituseks. Kui valid renoveerimist vajava maja, siis aitab remondilaen Hüpoteeklaenust sul maja sissekolimiseks valmis seada, et saaksid maja lõpuni viimistleda ja vanad mööbliesemed uute vastu välja vahetada.

Maja ehitamine laenuga

Maja ehitamine ilma laenuta on tänapäeval üsna harv nähtus. Kõige sagedamini käib maja ehitamine pangalaenuga, seda ka siis, kui inimestel on endal juba teatud rahasumma maja ehituseks varutud. Eelkõige aitavad laenud kinnisvara tagatisel kokku hoida aega. Kui vanasti kulus ehitusele aastakümneid, siis nüüd saab kõik valmis ehitada ühekorraga, tasudes selle eest osamaksetena.

Laen maja ehitamiseks

Jõudes tagasi küsimuseni, kuidas finantseerida maja ehitust ja kas maja ehitamine laenuga on võimalik, siis vastus on JAH, kuid see nõuab sult natuke rohkem asjaajamist ja pealehakkamist. Laenuandjate ütlus, et kõige lihtsam on osta „võtmed kätte“ maja tähendab seda, et valmismaja puhul on maja laenu võtmine kordades lihtsam, sest laen väljastatakse ühekorraga.

Ehitusjärgus maja või nullist uue kodu ehitamisel tuleb laen maja ehituseks taotleda etapi kaupa. Siiski ei ole majalaen ja selle taotlemine midagi kontimurdvat.

Maja ehituse finantseerimine pangalaenuga käib nii, et ehitus jagatakse etappideks ja laen maja ehitamiseks väljastatakse osade kaupa vastavalt kinnisvara väärtuse kasvamisele. Maatüki vastu saab laenu 50%. Kui paika saavad vundament ja müürid, antakse laenu juba 75% väärtusest. Enamasti jaotatakse majaehitaja tegevus ja sellega seonduvalt ka laen maja ehituseks 2-5 etapiks. Etappide vahel peab sul olema võimalik vajadusel kasutada ka oma isiklikku raha, et saaksid vahepealseid ehitustöid finantseerida. Enamasti kasutatakse selleks omafinantseeringut.

Erinevalt paljudest teistest laenuandjatest väljastab Hüpoteeklaen laenu ka krundi ostmiseks. Tavapäraselt eeldab maja ehitus laen, et pärast iga järgmist etappi tellitakse kinnisvara hindamine. Hüpoteeklaen teeb hindamise ära sinu eest ja lisatasuta. Mõeldes sellele, kui palju maksab kinnisvarahindaja teenus, võib see aidata kokku hoida märgatava summa.

Tähelepanu, tegemist on finantsteenusega. Enne teenuse kasutamist tutvu tingimustega ja konsulteeri asjatundjaga!

10000 euro laenamisel seitsmeks aastaks, 84 igakuise annuiteetmaksega, fikseeritud intressimääraga 9% ja lepingutasuga 300 eurot, on krediidi kulukuse määr 10,44% (ei sisalda hüpoteegi seadmisega ja kindlustamisega seotud kulusid), igakuine laenumakse 160,89 eurot, laenu tagasimaksete summa 13517,26 eurot ja laenu kogusumma 13817,26 eurot. Krediidileping tagatakse elamukinnisvarale seatud hüpoteegiga. Kindlustuslepingu sõlmimine on kohustuslik. Hüpoteeklaen AS tegevusloa andmise otsuse number 4.1-1/9.

Copy
Tagasi üles