Iisraelis astus pühapäeval ametisse uus valitsus, mida juhib kevadistel valimistel Knessetis 7 kohta saanud erakonna Yamina esimees Naftali Bennett. Koalitsioon koosneb kaheksast erakonnast, mis ideoloogiliselt ulatub vasakpoolsetest erakondadest kuni juudi asunike partei ja araabia islamistideni. Ühtehoidvaks liimiks ongu vastasseis senisele pikaaegsele peaministrile Benjamin Netanyahule.

Kas valitsuse loomisega suutis Iisrael välja tulla ummikseisust, mil viimase kahe aasta jooksul ei ole Netanyahu suutnud ühtegi tugevat valitsust kokku saada ning maha jõuti pidada neli valimist? «Maailm taskus» saatesse tuli praegust olukorda ning selle kujunemist lahti harutama Postimehe toimetaja Merili Arjakas, kes on Iisraeli poliitika fänn. Saatejuht on Margus Parts.

  • Kas uus koalitsioon on täiesti savijalgadel või võiks neile siiski poliitilist tulevikku ennustada?
  • Miks on esimeseks peaministriks valimistel seitse kohta saanud Naftali Bennett, mitte 17 kohaga valimistel teise tulemuse teinud Yesh Atidi juht Yair Lapid?
  • Millised parteid valitsusse kuuluvad ja kuidas heiastuvad neis Iisraeli ühiskonna eripärad? Miks ikkagi on niivõrd erinevad jõud suutnud Netanyahu vastu koonduda?
  • Kas Netanyahul on nüüd lips läbi?
  • Kes valitsuse loomisest kõige enam võitsid?
  • Kuidas muutus legitiimseks Iisraeli araablaste kaasamine valitsusse, kui see seni oli olnud juudi enamuse jaoks mõeldamatu? Eriti kui tuletada meelde, et vaid kuu aega tagasi lahvatas Iisraeli ja Hamasi vahel uus vägivallalaine, mis kandus üle ka Iisraeli nii-öelda segatud linnadesse, kus juudi ja araablaste jõugud vastastikku üksteist ründasid.
  • Millist rolli mängivad Iisraeli ühiskonnas ülireligioossed parteid ehk ultra-ortodokssete juutide esindajad? Kuidas mõjutab see kõigi inimeste igapäevaelu?
  • Kas on oodata, et uus valitsus hakkab tegema mingeid märkimisväärseid samme Iisraeli-Palestiina konflikti lahendamiseks?
Benjamin Netanyahu langemine tõi Tel Avivis kaasa suured tähistamised. Pildil käeraudade ja vanglariietusega Netanyahu maski kandev demonstrant, kes juhib tähelepanu Netanyahu vastu esitatud korruptsioonisüüdistustele. 
Benjamin Netanyahu langemine tõi Tel Avivis kaasa suured tähistamised. Pildil käeraudade ja vanglariietusega Netanyahu maski kandev demonstrant, kes juhib tähelepanu Netanyahu vastu esitatud korruptsioonisüüdistustele. Foto: AHMAD GHARABLI/Scanpix
Kommentaarid
Copy