Kütab kirgi: kas Laagri alevikus asuva kooli nimi peaks olema Laagri gümnaasium või Saue riigigümnaasium?

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Laagri alevikku ehitatav riigigümnaasium alustab tööd 2022. aastal. 
Laagri alevikku ehitatav riigigümnaasium alustab tööd 2022. aastal. Foto: Herman-Erik Isop

Nimelt rajab riik Saue valla serval asuvasse Laagri alevikku riigigümnaasiumi. Algusest peale on tulevast kooli kõigis dokumentides, kirjades ja vestlustes nimetatud Laagri gümnaasiumiks.

Hiljuti aga pöördus vallavolikogu haridus- ja teadusministeeriumi poole sooviga nimetada kool ümber Saue riigigümnaasiumiks.

​Üheks riigigümnaasiumi rajamise tingimuseks oli, et Saue linnas asuv Saue gümnaasium peab gümnaasiumiosa sulgema. Nüüd ongi otsustatud, et põhikooliks muutuva Saue gümnaasiumi uueks nimeks saab Saue kool, riigigümnaasiumi nimeks aga pannakse Saue riigigümnaasium.

Nimetus kohanime järgi

Esialgse nime pooldajate eestkõnelejaks on sattunud Saue vallavolikogu liige Tormi Tabor. Tema seletab nimevalikut järgmiselt: «Laagri kohanimena on üle Eesti tuntud ja üheselt määratletav ja kui me paneme sellele piirkonnakoolile nimeks Saue gümnaasium, siis need, kes Tallinnast tulevad, lähevadki Saue jaamas maha ja imestavad, kus see kool on.» Ehk kui kool asub Laagris, siis olgu selle nimi Laagri gümnaasium, et mitte segadust tekitada.

Tabor meenutas, et kui praegune Saue vald 2017. aastal Kernu valla, Nissi valla, Saue valla ja Saue linna ühinemisel sündis, oli üheks esimeseks otsuseks nõusolek riigigümnaasiumi rajamiseks Laagrisse. 2019. aastal olid valmis kooli asutamise otsus, põhimäärus ja muud dokumendid ning igal pool kasutati Laagri gümnaasiumi nime. Kuni nüüd tuli nagu välk selgest taevast otsus taotleda kooli ümbernimetamist Saue riigigümnaasiumiks.

Miks seda tehti?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles