Kallas asetas kohtumisel Rumeenia presidendiga rõhu infoühiskonnale

Meinhard Pulk
, toimetas
Copy
Klaus Iohannis ja Kaja Kallas
Klaus Iohannis ja Kaja Kallas Foto: Stenbocki maja

Peaminister Kaja Kallas (RE) arutas riigivisiidil viibiva Rumeenia presidendi Klaus Iohannisega riikidevahelise koostöö tihendamist infoühiskonna arendamisel ja kinnitas Eesti valmisolekut e-kogemusi jagada.

Peaminister Kallas andis president Iohannisele ülevaate Eesti infoühiskonna arendamise kogemusest ning tegevusest riiklike e-teenuste uuendamisel, eesmärgiga muuta need kasutajasõbralikumaks ja automaatselt käivituvateks sündmusteenusteks.

«Inimesed veedavad üha rohkem aega virtuaalsuses ja riik peab olema oma teenustega olema seal, kus on inimesed. Oluline on, et e-teenused oleksid mugavad ja lihtsad ning sealjuures peab olema tagatud ka turvalisus. Seetõttu oleme kujundamas riiklike e-teenuseid sündmusteenusteks, mis teeksid inimeste asjaajamist sujuvamaks – riik peab aitama inimestel oma igapäevaseid asju lihtsamini ja kiiremini ajada,» sõnas Kallas.

Kolme mere algatuse puhul tõi Kallas esile, et sellest tulenevaid võimalusi tuleks paremini kasutada, et tuua rohkem läbipaistvaid erainvesteeringuid siinse regiooni taristusse.

Kallas rääkis ka septembris Tallinnas toimuvast digitippkohtumisest. «Usaldusel põhinevad ühendused on sel aastal Tallinna digitippkohtumise peateema,» sõnas peaminister ning avaldas lootust, et ka tema Rumeenia kolleeg peaminister Florin Cîțu saab kohtumisel osaleda.

Kallas ja Iohannis kõnelesid samuti nädala algul toimunud NATO tippkohtumise tulemustest ning pidasid oluliseks solidaarsuse ja ühtsuse sõnumit transatlantiliste suhete kontekstis. «Eesti ja Rumeenia jagavad sarnaseid seisukohti julgeolekuküsimustes. Oleme rahul, et NATO tippkohtumise tulemustel kinnitati alliansi ühtsust ja atlandiüleste suhete tähtsust,» sõnas Kallas.

Euroopa Liidu koostööst rääkides keskenduti järgmisel nädalal toimuvale ülemkogu kohtumisele. Peaminister ja president tõid mõlemad esile Euroopa Liidu ühtsuse ning kõnelesid veel globaalsetest välispoliitilistest teemadest, sealhulgas Euroopa Liidu välispoliitilisest rollist maailmas, suhetest Venemaa ja Hiinaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles