Innukaim meditsiinitudeng sai 800-eurose Vaabi stipendiumi

Loora-Elisabet Lomp
Copy
Paremal VAAB stipendiumi võitja Kriss-Mariin Lusti. Vasakul VAAB stipendiumi üle annab Neveli Niit, VAAB andmebaasi juht.
Paremal VAAB stipendiumi võitja Kriss-Mariin Lusti. Vasakul VAAB stipendiumi üle annab Neveli Niit, VAAB andmebaasi juht. Foto: Peep Pirnpuu

Vaab MTÜ andis esimest korda välja stipendiumi, mille eesmärk on toetada noore sotsiaal- või meditsiinivaldkonna tudengi õpinguid, tema erialast akadeemilist tegevust ja ühiskondlikku aktiivsust. 

Stipendium 800 eurot anti välja õpilasele, kel on head akadeemilised tulemused ning kes on näidanud ühiskondlikku aktiivsust Covid-19 kriisi leevendamisel erialase või vabatahtliku tegevuse kaudu.

Stipendiumi jagamisel osales nõukogu, kuhu kuuluvad Vaab MTÜ, Tallinna ja Tartu Tervishoiukõrgkooli ning Tartu Ülikooli meditsiiniteaduste valdkonna esindajad.
 

Esimese koha võitja Kriss-Mariin Lusti õppis viiendal kursusel, kui ta otsustas minna Covid-19 pandeemia ajal meditsiinisüsteemile appi. «Mulle väga meeldib õppida ja sel aastal olid huvitavad õppeained, aga samas, kuna osaliselt oli e-õpe, siis mõtlesin mõttekamalt aega ära kasutada,» meenutas võitja seda aastat. Varsti hakkasidki haiglad tudengitele abiüleskutsed saatma, tütarlaps otsustaski kandideerida. «Kui seda abi on vaja ja mina saan seda anda, siis see ongi minu kohustus,» lausus Lusti. 

Kokku töötas Lusti kolmes haiglas: Ida-Viru keskhaiglas, Põhja-Eesti regionaalhaiglas ja ka Rakvere haiglas.

Küsimusele, kas koroonapandeemia on teinud temast ka tugevama arsti, vastas Lusti, et on kindlasti. «Vastutus on väga suur. Ja kindlasti ka see, et nii palju saab rohkem praktikat, kui lihtsalt kooliskäimine pakuks. Kliiniline kogemus kasvas väga palju,» selgitas Lusti. Lisaks sai ta väga suure kogemuse, kuidas patsientidega ning ka töökaaslastega suhelda. 
 

Paremal Vaabi stipendiumi võitja Kriss-Mariin Lusti
Paremal Vaabi stipendiumi võitja Kriss-Mariin Lusti Foto: Peep Pirnpuu


«Põhimõtteliselt peab tudeng olema üsna iseseisev. Kuigi tugi on arstide najal olemas, on see tore väljakutse küll, sest teistel on nii palju tööd ja siis sa oledki pead pidi vette visatud ning pead ise ujuma seal,» kirjeldas ta Covid-19 kogemust arstina. 

Teise koha sai tudeng Siim Kasari. Ta sai auhinnaks Synlab Eestilt kinkekaardi, mis sisaldab organismi vastupanuvõimet hindavat paketti. Lisaks sai ta 150 euro väärtuses kinkekaardi Rademarilt. 

Kasari meenutas, et tema jaoks algas koroonapandeemia pihta mullu novembris, kui üks hooldekodu otsis endale inimesi appi ja tegi seda nii Vaabi kui ka näiteks  naiskodukaitsjate kaudu. «Mitte keegi ei reageerinud, ainult mina ja mu kursavend,» meenutas Kasari. Tudengi sõnul ongi kriisides eriti keeruline maapiirkondade hooldekodudel. 

Kasari alustas novembris vabatahtlikuna ühes hooldekodus, pärast seda suundus ta edasi tööle Lääne-Tallinna keskhaigla Covid-19 osakonda, seejärel uuesti vabatahtlikuks hooldekodusse. «Kahjuks hooldekodud on kriisis üksi jäetud ja abi ei ole kuskilt tulemas.»

Lääne-Tallinna keskhaiglas töötas Kasari möödunud aasta 1. detsembrist kuni selle aasta 31. maini. Ta nägi selle perioodi jooksul väga palju sellist, mis andis talle edasisteks õpinguteks jõudu ja tahet. Oli ka palju väsitavaid hetki. 

«Kõige nukram pool on, et Covid-19 osakonnas näed sa väga palju surmasid. Mõned arstid ei näe oma osakonnas terve karjääri jooksul nii palju surmasid, kui meie seal nägime,» rääkis Kasari. 

Kolmanda koha sai terviseteaduse tudeng Kristjan Laubholts, kes sai Synlab Eestilt kinkekaardi, mis sisaldab terviseriski paketti ja laboriarsti konsultatsiooni. 

Mis asi on Vaab? 

Vaab ehk vabatahtlike andmebaas on Eesti esimene üleriigiline turvatud süsteem tervishoiu- ja sotsiaalvaldkonna väljaõppega inimeste kohta, kes on nõus abistama personalipuuduses haiglaid ja organisatsioone, oodates jätkuvalt endaga liituma.

MTÜ Vaab loodi mullu märtsis ja selle abil sai kiiresti kogutud ligemale 800 erialaspetsialisti andmed, kellest paljud käisid Covid-19-ga tekkinud eriolukorras mitmes asutuses abiks. Viiruse teise laine ajal on 66 meditsiiniväljaõppega vabatahtlikku reageerinud Vaabi üleskutsetele ja tõtanud appi näiteks Raplasse, Ida-Virumaale, Kärdlasse, Viimsisse, Kanepisse.

Eestis on tuhandeid meditsiini- ja sotsiaalvaldkonna väljaõppega inimesi, kes võiksid andmebaasiga liituda ja tuge pakkudes ka ise uusi kogemusi saada. Möödunud aasta detsembri keskpaiga seisuga oli Vaabi süsteemis üle 1700 vabatahtliku, kellest umbes 450 on üleskutsetele vastanud.

Vaabiga liitumiseks ei pea olema aastatepikkust töökogemust, registreerida võivad esmakursuslased ja äsja kaitseväes väljaõppe saanud meedikudki.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles