Kas ilmateade valetab? Uurisime välja

Copy
Juuni kuumalaine tõi kamaluga rekordeid, muu hulgas löödi 1905. aastast püsinud senine kuumarekord 34,0 kraadi, uueks rekordiks on Narvas mõõdetud 34,6 kraadi.
Juuni kuumalaine tõi kamaluga rekordeid, muu hulgas löödi 1905. aastast püsinud senine kuumarekord 34,0 kraadi, uueks rekordiks on Narvas mõõdetud 34,6 kraadi. Foto: Kristjan Teedema / Tartu Postimees

Suviste põllutööde, aga ka puhkuseplaanide tegemisel on ülioluline teada, milline tuleb ilm. Paraku on peaaegu vanasõnaks muutunud, et ilmateade valetab, siiski on huvi ilmaprognoosi vastu meeletu. Üsna lai on ka ennustajate valik – lisaks Eesti ilmateenistusele saab interneti vahendusel uurida eri riikide prognoose. Kiire pilk neile lehtedele näitab, et arve pakutakse päris laias skaalas. Keda siis uskuda?

Maa Elu otsustas välja uurida, kelle prognoos on kõige täpsem. Ilmakatseks sattus meile tõeliselt põnev nädal. Esiteks jaaniaeg, mil nagunii kõik ilma ülipingsalt jälgivad, teisalt lubas läinud nädal kuumarekordeid koos vihma ja äikesega.

Võrdlesime lubadusi ja tegelikkust kahes Eesti paigas: Riina mereäärses Pärnus ja Kadri sisemaal, peamiselt Viljandis.

Suvepealinn suples päikeses

Riina: esmaspäevaks lubas venelaste Gismeteo Pärnusse 29 kraadi ja lauspäikest, norrakate yr.no 32 ja lauspäikest, eestlased 31 ja üksikud pilvi, Accuweather 29 ja päikest. Termomeeter minu terrassil varjus näitas päeval 32 kraadi, lõõmas lauspäike, aga õnneks puhus mõnus tuul. Põhimõtteliselt kõik klappis.

Kui nädala esimese päeva suhtes olid kõik enam-vähem sama meelt, siis teisipäev tõotas tulla hoopis huvitavam. Kaks portaali lubas Pärnusse vihma – ilmateenistus ja Gismeteo ning ülejäänud mitte. Asukohapõhise prognoosi järgi pidi sadu saabuma kella 13 paiku. Selleks hetkeks oligi kuumus juba nii väsitanud, et vihm tundus tõelise päästjana. Kolisin lubatud ajaks kodukontori terrassile ning silmad käisid arvutiklahvide ja taeva vahet. Pilved küll kogunesid ja mõnusalt jahe tuul ka, aga vihma ei kuskilt. Samal ajal mõnikümmend kilomeetrit Pärnust eemal viis torm elumajalt katuse ja langetas puid ning mujal Eestis möllas äike ja rahe, Pärnus aga kõigest paar kauget kõminat ja ikka mõnus rannailm.

Piilusin taas ilmateenistuse prognoosi ja nüüd lubas see korralikumat sadu siiakanti alles järgmiseks päevaks, täpselt jaanitule tegemise ajaks kella 19–21 paiku. No suur tänu!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles