Miks on hammaste valgendamisel oluline regulaarne hambaarsti külastamine?

Copy
Foto: Shutterstock

Regulaarselt hambaarsti juures käies kindlustad selle, et Sinu hambad on kogu aeg terved ning ei vaja suurt ja kulukat ravi. Mida harvem hambaarsti külastada, seda suurem on tõenäosus, et ükskord arstile minnes on ravi keerukam ja kallim – õigel ajal ravimata jäänud hambahaigused progresseeruvad ning tulemuseks võivad olla tõsiste põletike teke, luukadu, igemehaigused või sootuks hammaste hävinemine ja kadu.

Hea suuhügieen ja terved hambad saavad alguse juba lapsepõlvest. Mida varem õpetada oma lastele selgeks õige suuhooldusrutiin ja harjumus regulaarselt hambaarsti juures käia, seda lihtsam on lastel ka täiskasvanuks saades oma hammaste eest õigesti hoolt kanda ning sealjuures suuri raviarveid vältida. Pealegi: tasub meeles pidada, et alla 19-aastastele on Eesti Haigekassa lepingupartnerite juures hambaravi täiesti tasuta, lapsevanem tasub visiidile tulles vaid visiiditasu 5 €.

Aga haiged hambad ja igemed ei mõjuta ainult suu tervist, vaid kogu meie organismi laiemalt. Kas teadsid näiteks, et kui enne rasedust ei ole hambad ära ravitud, võivad katkised hambad ja suus olev põletik mõjutada loodet ning raseduse kulgu? Või et kaugemale arenenud põletik võib edasi minnes jõuda südame või ajuni ning tekitada nii eluohtliku seisundi? Või esteetiliselt poolelt vaadates: oled äkki mõelnud, miks hambaid valgendades kuidagi soovitud tulemuseni ei jõua?

Suveks säravvalge naeratus?

Tihtipeale hakkavad inimesed just soojade ilmade ja suve saabudes mõtlema rohkem ka enda naeratuse esteetilise välimuse peale. Kedagi ei jäta külmaks särav ja valge naeratus, kuid aeg ja olud muudavad need tuhmimaks ja tumedamaks. Põhjused võivad olla erinevad: kahjulikud harjumused nagu näiteks suitsetamine ja pigmentaineid sisaldavad toitained nagu mustikad, kohv, tee, punane vein ja coca-cola. Õnneks on tänapäeval võimalik hambad ka sellistel juhtudel valgemaks saada, kuid selle eelduseks on terved ja tugevad hambad.

Seega, enne hammaste valgendamise protseduuri tuleks kõigepealt terveks ravida ravi vajavad hambad ning teostada soodapesu ja vajadusel hambakivi eemaldus. Eelnevalt ladestuste puhastamata jätmine hambapinnalt mõjutab tugevalt ka valgenduse tulemust.

Kuidas hambaid valgendatakse?

Tänaseks on viise, kuidas hambaid heledamaks saada, väga mitmeid. Hambaid on võimalik valgendada nii hambaravikabinetis kui ka oma kodus. Toome välja mõned näited protseduuridest, millega hambad valgemaks saada:

  • ZOOM-valgendus hambaravikabinetis

Selle valgendusprotseduuri korral puhastatakse esmalt hambad puhastuspastaga. Seejärel kaetakse igemed igemekaitse geeliga, et valgendusgeel ei valguks hambapinnalt igemetele. Kui limaskest on kaitstud, siis kantakse hammastele valgendusgeeli, mida aktiveeritakse spetsiaalse ZOOM-lambi valguskiirtega. Protseduur kestab 15 minutit ja seda võib korrata kuni 4 korda. Protseduuri lõpus geel ja igemekaitse eemaldatakse. Kogu protseduur võtab aega 1,5-2 tundi.

  • Kapedega hammaste valgendamine kodus

Selleks võetakse patsiendi hammastest jäljendid, mille alusel hambalaboris valmistatakse kaped. Kape on individuaalne, pehmest plastmassist valmistatud vorm, mille sisse kantakse valgendusgeeli ning mis seejärel pannakse hammastele. Geeliga kapet kantakse öösel (geel on aktiivne 8-10 tundi).

  • Hammaste Air-Flow soodapesu ja pärlipuhastus

Neid protseduure tehakse samuti hambaravikliinikus. Soodapesu käigus mõjub hammastele granuleeritud sooda, õhk ja veesurve. Soodapesu puhastab hambad pigmendist; raskesti ligipääsetavad kohad, nagu tihedad hambavahed, saavad samuti selle käigus puhtaks (kusjuures hambakivi peab olema eelnevalt eemaldatud). Selle protseduuri käigus hambad muutuvad puhtamaks ja säravamaks. Pärast soodapesu ja pärlipuhastust pole soovitatav 2 tundi süüa, juua ega suitsetada, sest soodapesu ja pärlipesu käigus eemaldatakse hammastelt kaitsekiht, mis taastub kahe tunni jooksul. Tulemuse säilitamiseks soovitatakse teha 1-2 protseduuri aastas.

  • Üksiku devitaalse hamba valgendamine

Mõnikord võib hammas peale juureravi aja möödudes tumeneda. Kui hambareas on muutnud värvi üksik hammas, ei toimi sellele ülalnimetatud valgendusmeetodid. Sellisel juhul puuritakse hambale suulae või keelepoolsele pinnale väike auguke, eemaldatakse vana täidis ning hambasse asetatakse spetsiaalne valgendusgeel. Hambasse tekitatud auk suletakse ajutiselt täidisega ning protseduuri korratakse 3-5 päeva tagant kuni soovitud tulemuse saavutamiseni.

Nagu näha, on võimalusi mitmeid, kuid et värvimuutuse põhjused on kõigil erinevad, on soovitud tulemuse saamiseks mõistlik nõu pidada spetsialistiga.

Maxillal uus kliinik Tallinnas, Rotermannis

Lisaks Tallinna Novira Plaza kliinikule aadressil Tartu mnt 25, Novira Plazas alustas Maxilla Hambakliinik hambaravi vastuvõtte ka aadressil Laeva 2, Navigaatori ärimaja 5. korrusel.

Meie Rotermanni kliinik on varustatud kaaseaegsete hambaraviseadmetega ning kvaliteetsete materjaliga. Kliinikus teostatakse erinevaid protseduure – tavalisest hambaravist kuni keeruliste kirurgiliste ja proteetiliste töödeni välja.

Meie kollektiiviga on liitunud ning uues 6 hambaravikabinetiga Maxilla Tallinna Rotermanni kliinikus teostavad vastuvõtte kõrge kvalifikatsiooniga hambaarstid: dr Mõkola Kondrin, dr Kristo Ivanov, dr Pille Soom, dr Karyna Kaerama, dr Rita Ždanovitš, dr Hanna-Grete Jõulu ja dr Pamela Veiber.

Aga peale Tallinna leiab meid ka Tartus aadressil Soola 8 (Emajõe Ärikeskus) ja Elvas aadressil Kesk 27/1.

Broneeri aeg konsultatsiooniks või tutvu meie teenustega lähemalt veebilehel www.maxilla.ee

Copy
Tagasi üles