ÜHE TEOSE LUGU Mis on küüniku vastand?

, kuraator
Copy
Kadi Estlandi tikitud teos küsib: «What is the opposite of a cynic?» Ehk siis: «Mis on küüniku vastand?»
Kadi Estlandi tikitud teos küsib: «What is the opposite of a cynic?» Ehk siis: «Mis on küüniku vastand?» Foto: Kadi Estland

Eelmise aasta 11. septembril postitas kunstnik Kadi Estland oma Instragrami kontole foto ristkülikukujulisest tikitud linast, umbes niisugusest, nagu vanaemast või vanavanaemast kuhugi kapipõhja jäänud köögirätikud sageli on. Lina ääristab kahest erinevast sinisest koosnev raam, mille sees on kolmeosaline kompositsioon: paremale ja vasakule servale on tikitud lilled, nende vahel keskel seisab vanaaegses ettekandjavormis kandikuga tüdruk, kes küsib: What is the opposite of a cynic? Mis on küüniku vastand?

Tekstiilikunstniku haridusega Estland kujutab oma teostes – tikandites, joonistustes, luules – sageli töötavaid naisi. Nii mõnigi kord on tegemist nii-öelda nähtamatu tööga, koduste töödega või olukordadega, kus töö on omamoodi hapraks piiriks hakkamasaamise ja vaesuse, eneseteostuse ja sundvalikute, tunnustuse ja unustuse vahel. Estlandi visandatud stseenid on kapitali ja kapitalismi painest läbi imbunud, nõretavad selle porist, kuid siiski viitavad võimalusele või vähemalt lootusele teistsugusele elule. Nagu ta ise on küsinud: kuidas hammustada kätt, mis ei toida? Kuidas mitte muutuda küüniliseks maailmas, kus hea kodanik on eelkõige produktiivne kodanik, aga töö ei toida, kunstitöö ammugi mitte ja poliitikas on valida sõimu ja kärbete vahel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles