Nutikas idee Elu päästev kaldtee

Riina Martinson
, Maa Elu toimetaja
Copy
Lauajupist kaldteed mööda suudavad konnad ennast veest välja upitada.
Lauajupist kaldteed mööda suudavad konnad ennast veest välja upitada. Foto: Riina Martinson

Palava ilmaga tahavad juua nii linnud kui ka loomad ja aias asuvad vihmaveetünnid on hea janukustutuskoht. Paraku võib sealt veejoomine väga kurvalt lõppeda, kui jooja vette kukub ega saa sealt ise enam välja.

Minu aias elab päris palju konni. Päeval neid naljalt ei näe, küll aga õhtuhämaruses. Igal suvel on tulnud korduvalt vihmavee kogumiskastidest konnapäästmise operatsioone ette võtta. Mingil salapärasel moel suudavd konnad end kasti upitada, kuid välja enam mitte.

Läinud aastal kogusime Maa Elu lugejate pilte nende kasvuhoonetest ja sealt jäi silma üks vihmaveetünn, millesse laud püsti sisse pistetud. Kasvuhoone omanik Ingrid Rump selgitas, et kasvuhoone ukse juures on kaks plasttünni, kus kastmisvesi päikese käes soojeneb, ning lauajupid on neis lindude ja loomade pärast – kui keegi peaks tünni kukkuma, ronib ikka välja.

Võtsin selle idee kasutusse. Kui suve algul esimest konna vihmaveekastis lõputuid tiire ujumas nägin, panin kasti lauajupi. Ja tõesti, tunnike hiljem konna enam vees polnud. Rohkem pole ka hättasattunud kahepaikseid sealt tänavu leidnud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles