USA uus president Joe Biden astus pool aastat tagasi suurte ambitsioonidega ametisse. «Maailm taskus» võttis ette, mida on Biden jõudnud ära teha, milline nägu on USA sisepoliitikal ning mida teeb eelmine president Donald Trump. Stuudios on Postimehe ajakirjanikud Helena Eglit, Rauno Matvejev ja Margus Parts.

  • Missugune on olnud senine Bideni administratsiooni toetus ning milline on demokraatide ja vabariiklaste vaheline kaalukauss? Mida valijad Bideni puhul hindavad, mida talle ette heidetakse?
  • Mõni päev tagasi saavutati senati komitees kokkulepe Bideni kolossaalsete mõõtmetega majandus- ja taristuplaani kohta. Kokkulepe saavutati, sest plaan ei sisalda uusi maksutõuse, mis oleks vabariiklastele olnud vastumeelt. Kas USA hakkab nüüd kiirkorras uusi maanteid ehitama?
  • Demokraatide käes on võim kõigis kolmes institutsioonis – nii esindajatekojas, senatis kui ka presidendi ametis. Samas süveneb polariseerumine kahe partei vahel. Kas parteiülesus USA poliitikas on veel üldse võimalik?
  • Üheks lõhestavaks küsimuseks nii demokraatide sees kui ka demokraatide ja vabariiklaste vahel on rändeküsimus. Bideni rändeplaani eesmärgiks on arendada Kesk-Ameerika riikide elutingimusi, et vähendada sealsete elanike motivatsiooni hakata USAsse emigreeruma. Juunis külastas ka asepresident Kamala Harris USA-Mehhiko piiri. Seda saatis vabariiklaste kriitika, et miks ta seda varem ei teinud. Millist edu võiks Biden loota?
  • Juuni lõpus avaldas mainekas uurimisinstituut Pew Research Center 2020. aasta presidendivalimiste valijaeelistuste uuringu, mis keskendus sellele, milline oli Trumpi ja Bideni valijate majanduslik ja sotsiaalne taust. Valijaeelistused näitavad aga üldisi tendentse USA poliitikas. Milliseid üllatusi või huvitavaid asjaolusid uuringust selgus?

Head kuulamist!

Kommentaarid
Copy