Rahumägi: Estonia vrakile sukeldumisel kasutatav tehnoloogia selleks ei sobi (4)

Elo Mõttus-Leppik
, Otse Postimehest saatejuht
Copy
Jaanus Rahumägi.
Jaanus Rahumägi. Foto: Mihkel Maripuu

Ohtlike veealuste operatsioonide eksperdi, turvafirma ESC Global Security omaniku Jaanus Rahumägi hinnangul ei ole Estonia vraki uuringutel kasutatav tehnoloogia piisavalt võimekas, et liikunud rambi kohta täna ametlikke hinnanguid anda. Samuti hoiatab ta, et liigsed spekulatsioonid võivad viia mainekatastroofini. 

Laeva rambi lahti rebenemise uurimine ja info kogumine ei ole Rahumägi sõnul eriti keeruline ülesanne ja professionaalsema tehnika olemasolul saaks enamus vajalikku informatsiooni juba sama sukeldumisega koguda. «Hetkel Estonia sukeldumisel kasutatav tehnoloogia olemasoleva avaliku info ja pildi kohaselt selleks ei sobi. Olemasoleva pildi kvaliteet on väga halb ja ei anna ka ekspertidele vastuseid,» sõnas ta. Rahumägi oletab, et ilmselt seetõttu on uurimine esialgsest planeeritust kordades kallimaks läinud. 

«Tehniliselt ei ole laeva rambi jõuga avamine ülemäära keeruline ülesanne ja seda on võimalik teha vähest resurssi kasutades. Seda suudab teha nii tuuker kui ka ROV,» sõnas ta ja kirjeldas, et selleks kasutatakse õhusurve mehhanisme, mis paigutatatakse vastavalt rambi konstruktsioonile, misjärel see lahti väänatakse. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles