Ka Toompeal asuva infotahvli venekeelne tekst hiilib mööda Eesti okupeerimisest (4)

Copy
Mälestuskivi Toompeal.
Mälestuskivi Toompeal. Foto: Peeter Langovits

Eesti Mälu Instituut juhtis Narva muuseumis juhtunud äparduse järel tähelepanu sellele, et ka Tallinnas Toompeal asuva mälestusmärgi venekeelne tekst väldib Eesti okupeerimise teemat ja jätab ajaloost vale arusaama.

Tallinnas Toompea tänaval on mälestusmärk 20. augusti 1991 sündmustele. Toompea lossi Nõukogude armee võimaliku rünnaku eest kaitsnud hiigelkivi kõrval on infotahvel, millele on vene keeles kirjutatud: «Eesti riik on pikki aastaid kuulunud NSV Liidu mõjusfääri.»

Tekst Toompeal asuval mälestustahvlil.
Tekst Toompeal asuval mälestustahvlil. Foto: Eesti Mälu Instituut

Mälu Instituut rõhutas Eesti riik oli rahvusvahelise õiguse vastaselt 1940. aastal okupeeritud ja annekteeritud NSV Liidu poolt ning jäi eksisteerima de jure kuni iseseisvuse taastamiseni 1991. aastal. «Kui jääda infotahvli lauset uskuma, siis Eesti riigi ja rahva saatusest 20. sajandil kujuneb hoopis teine, valelik arusaam,» märkis Eesti Mälu instituut.

«Mõisted, mida kasutame oma lähiajalugu mõtestades ja tutvustades peavad olema täpsed ja faktipõhised. Siin pildil on näide, kuidas ei ole õige ajaloost rääkida,» lisas Mälu Instituut.

Tänane Postimees kirjutas, et Narva muuseumi kodulehelt võis selle nädala alguseni lugeda Eesti ajaloo kohta, et «1940. aasta suvel astus Eesti Nõukogude Liitu».

Eesti Mälu Instituut soovitab tutvuda Eesti okupeerimise teemaga kommunismikuritegusid koondavalt veebilehelt.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles