Nõidkapteni needus

Copy
Pääru Oja ja Janek Joost
Pääru Oja ja Janek Joost Foto: Andres Oja

Kes ei teaks Pääru Ojad või siis Jack Sparrow’d ning tema piraadilaeva Must Pärl, mis seilab Kariibi meredel? Aga Jack Sparrow ei ole kunagi olnud viiking ega ka Pootsi süngetel ja sügavatel vetel nõidkapten.

Meie kodumaine piraadilugu sai alguse 2010. aastal, kui tunnustatud lastekirjanik Reeli Reinaus avaldas esimese raamatu triloogiast „Nõidkapteni needus”. Üksteist aastat hiljem otsustas Anti Reinthal teose dramatiseerida ja lavale tuua, valides selleks erakordse, teatrimaailmas uudse ja ainulaadse paiga Pärnumaal, nimelt imelise ja sajandite vanuse Pootsi veinimõisa.

Juuli keskpaigast augusti keskpaigani avaneb kõigil lastel ja noortel võimalus elada igal keskpäeval (välja arvatud esmaspäevad) kaasa suurejoonelisele, põnevale ja vaatemängulisele suvelavastusele: mõisapargi tiigil heiskab purjed väärikas piraadilaev Atlantis, millega künnab merd nõidkapten Rodrigo Fernandez (Pääru Oja) ehk „mees, kellel pole minevikku“. Laeva tüürimeheks on Rodrigo truu parem käsi Munk (Janek Joost), lisaks laeval ringi kooserdavale muldvanale Aabramile (Juss Haasma või Andres Oja) ja teistele piraatidele aitavad neil laevatekki küürida ja muid vajalikke musti töid teha 12 „laevarotti“ ehk röövitud last (Ingel Mikk ja Vanalinna Hariduskolleegiumi noored). Lapsi peab alati olema täpselt tosin, muidu tabab Atlantist hirmus needus. On see rumal ebausk või karm tõde? Kuidas need lapsed laevale satuvad ja kas neil on lootust sealt kunagi pääseda? Ja kas Nõidkapten valdab tõesti hirmuäratavat musta maagiat, mille eest tuleb oma hing ohvriks tuua?

Pääru, Ellen ja Anti võitlus
Pääru, Ellen ja Anti võitlus Foto: Andres Oja

Nagu kõiki mereröövleid, kannustab ka Rodrigo tegevust soov leida peidetud varandus, selleks peab ta aga lahendama keerulise mõistatuse. Sel pineval teekonnal täis torme, tujuka kapteni kapriise ja mitmeid traagilisi juhtumisi satub Atlantis kokku ammuse vastasega, mereröövlilaevaga Neptunus, mida juhib kapten Morgan (Mikk Saar) koos ustava tüürimehe Sebastianiga (Ellen Kilgas). Kahe kange kapteni kohtumine ei tõota mõistagi hästi lõppeda…

Jussi õhulend
Jussi õhulend Foto: Andres Oja

Fantaasiaküllases lavastuses leiavad aset ootamatud seiklused, võimsad mõõgalahingud kahe laeva meeskondade vahel, nõiduslikud needmised ja muud põnevad juhtumised. Lavastusele on maagilised muusika kirjutanud Ardo Ran Varres, lavavõitluse on seadnud Indrek Sammul. See suvine koguperelavastus on tõeliselt kaasahaarav seikluslugu, mis paneb põksuma iga noore südame ja pakub kuhjaga põnevust ka nende vanematele. Olgu ka öeldud, et vanas avaras mõisatallis pakuvad kohalikud tootjad kõikvõimalikke soolaseid ja magusaid hõrgutisi, prisketest liha- ja kalapraadidest peente koogikesteni ning just etenduseks loodud ehedate piraadijäätiseid. Mõnusat keelekastet pakuvad aga Pootsi mõisa enda käsitöölimonaadid - valikus on ebaküdoonia, vaarika ja rabarberi maitse.

Copy
Tagasi üles