Vana Narva taastamiseks kogutakse allkirju (6)

Postimees
Copy
Narva linnavalitsus otsustas Vana-Narva maketi autori Fjodor Šantsõni koondada.
Pildil 1952. aasta projekti järgi kavandatud Narva makett.
Narva linnavalitsus otsustas Vana-Narva maketi autori Fjodor Šantsõni koondada. Pildil 1952. aasta projekti järgi kavandatud Narva makett. Foto: Margus Ansu

Narva patrioodid Peter Zashev, Aleksandr Openko ja Vadim Orlov hakkasid allkirju koguma petitsioonile, mis esitatakse Narva linna juhtidele, riigikogule ja valitsusele ja mille eesmärk on algatada Narva ajaloolise vanalinna kas või osaline taastamine.

Algatuse toetajad kutsuvad linnavalitsust üles eraldama vanalinnas maatükki, kus investorid saaksid taastada linna ajaloolise ilme. Selleks tuleks muuta detailplaneeringut nii, et tänavate ja hoonestatud alade võrk vastaks 1940. aasta Narva plaanile. Petitsioonile on praeguseks alla kirjutanud 217 inimest. 

Narva vanalinna taastamisest on räägitud ja kirjutatud aastaid ning teemat on hoidnud üleval ka maketimeistri Fjodor Šantšõni loodud Narva vanalinna maketi lugu. Algselt Narva raekojas eksponeeritud detailitäpne vanalinna koopia on nüüd Narva Muuseumi korraldatud näitusel endises mööblikombinaadi hoones.

Ajaloolise Narva ajaloolise linnasüdame taastamise eest võidelnud ajaloolane Lauri Vahtre ütles Postimehele, et vanalinna taastamise algatus peaks sobima kõigile.

«Narva on Eesti linn ja Euroopa värav, aga see peaks ka silmaga näha olema. Sellest oleks mitmes mõttes kasu nii narvalastele kui kogu eesti rahvale,» tähendas Vahtre. «Narvat ootab suur tulevik, kui kõik need võimalused, mida pakub linna asukoht ja ajalugu, ära kasutada. Me kõik peaksime seda toetama, elukohast sõltumata.»

17. sajandil, Rootsi kuninga võimu ajal ehitatud Narva kesklinna on peetud kauneimaks barokkarhitektuuriga linnaks Läänemere piirkonnas. 1944. a pommitasid selle puruks pealetungivad nõukogude väed ning kümmekond aastat hiljem lammutati ka täiesti taastatavad varemed. Tänaseks on säilinud ja restaureeritud vaid mõned vanad hooned, mis aga ei anna ettekujutust, milline võis olla ajalooline linn tervikuna. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles