Jüri Luik: Lukašenko kavatseb Leedu olukorda veel eskaleerida (2)

BNS
Copy
Jüri Luik.
Jüri Luik. Foto: Madis Veltman / Postimees

Valgevene liider Aleksandr Lukašenko rakendab Leedu peal klassikalist hübriidsõda ning kavatseb olukorda veel eskaleerida, ütles teisipäeval diplomaat ja endine kaitseminister Jüri Luik «Aktuaalsele kaamerale», vahendas ERRi uudisteportaal.

Luik märkis, et Leedus on tõsine julgeolekukriis ning tegemist on oma olemuselt hübriidsõjaga, mida Lukašenko on alustanud Leedu, kuid laiemalt ka Balti riikide ja kogu Euroopa Liidu vastu.

«See hübriidsõja näide, mida praegu Lukašenko rakendab, on niisugune klassikaline hübriidsõda, kus kasutatakse kõikvõimalikke meetodeid, alates massimigratsioonist, lõpetades propagandaga, sellega, kus tuuakse migrandid Valgevenesse,» rääkis Luik.

«Kasutatakse kõiki erinevaid meetodeid ja samas Lukašenko proovib tõlgendada seda kriisi mitte kui hübriidsõda, vaid niisugust põgenikekriisi ja proovib sellega veel rohkem üles keerata rahvusvahelist avalikkust ja proovib üles keerata ka Lähis-Ida rahvaid,» ütles Luik.

«Ta (Lukašenko) on ju ise öelnud, et need videod, mille ta on saanud Leedu piirivalvurite tegutsemisest, saadetakse tagasi Iraaki ja mujale ja see peaks siis neid rahvaid veelgi ärritama ja võib-olla, nagu Lukašenko ütles, saadavad nad isegi relvastatud üksused oma inimesi kaitsma,» lisas ta.

Luige hinnangul näitab see, et Lukašenko tahab olukorda veelgi eskaleerida.

«Ilmselgelt on tegu olukorraga, mida Lukašenko kavatseb veel eskaleerida. Tal endal ei ole ilmselgelt enam midagi kaotada, ta on kõik mängu pannud, et kahjustada Euroopa Liitu, et Euroopa Liit muutuks jõuks, mis ei kaitse oma väärtusi, mis ei kaitse valgevene rahvast. Nii et selles mõttes Lukašenko on alustanud niisugust hübriidvõitlust,» ütles Luik.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles