Bitcoin saab üle mitme aasta uuenduse

Change
Copy
Foto: Change

Bitcoini põhiolemus ja tööpõhimõtted (nagu maksimaalne kogus, ploki suurus jne) on suuremas plaanis paigas ning on toiminud laitmatult juba üle 10 aasta. See ei tähenda aga, et maailma esimene krüptoraha oleks “valmis” ning et Bitcoini arendajad istuksid käed rüpes. Selle märgiks saab Bitcoin üle 4 aasta protokolli-uuenduse nimega Taproot, mis on planeeritud käesoleva aasta novembrisse.

Kuidas saab üldse Bitcoini koodi muuta?

Bitcoin on teatavasti detsentraliseeritud võrk, mis ei allu ühegi isiku ega organisatsiooni kontrollile. Kuidas saab siis Bitcoini muuta, kui justkui keegi ei vastuta selle eest? Ettepanekuid Bitcoini koodi uuendamiseks võib teha igaüks, sest Bitcoin on avatud koodiga (ingl. open source) tarkvara. Kuid muudatuste elluviimine on hulga keerulisem, sest see nõuab võrgu liikmete heakskiitu.

4 aastat on möödas sellest, kui Bitcoini viimati muudeti. Tol korral kandis uuendus nime SegWit, mis viis Bitcoini poolitumiseni (ingl. hard fork) kaheks eraldi ahelaks ning uus tekkinud plokiahel/krüptoraha sai nimeks Bitcoin Cash (BCH). Erinevalt 2017. aastal palju vastuolu tekitanud SegWit’ist saab Taproot olema nn pehme uuendus (ingl. soft fork), mis tähendab, et muudatus ühildub ka Bitcoini varasemate versioonidega.

Mis on Bitcoini uuendus Taproot?

Selleks, et Taproot saaks rohelise tule, oli vaja vähemalt 90% kaevandajate üksmeelt, milleni jõuti 2-nädalase hääletusperioodi lõpuks. Taproot puudutab eelkõige mitme allkirjaga (ingl. multisignature) tehinguid, kus ülekande toimumiseks on vaja mitme kasutaja kinnitust. Need keerukamad tehingud võtavad peale uuendust plokiahelal vähem ruumi, mis peaks ühtlasi suurendama võrgu läbilaskevõimet. Taprooti raames võetakse kasutusele ka uus Schnorr-nimeline signatuur, mis teeb eelmainitud mitme allkirjaga tehingud tavapärastest tehingutest eristamatuks.

Lisaks võimaldab Taproot määrata ülekannetele keerukamaid tingimusi. Näiteks tehing, mis jõustub tingimusel, kui seitsmest kasutajast kolm allkirjastavad tehingu. Veel saab ülekannetele seada ka ajaraame (ingl. timelock) - näiteks kui 3 kuu möödudes ei ole tehingul 5 allkirja, lükatakse tehing tagasi. Tegemist on paljuski Ethereumi nutilepingute (ingl. smart contracts) sarnase funktsiooniga, aga seda lihtsamal kujul.

Osta bitcoine ilma vahendustasuta

Bitcoini ostmine ja müümine on mugavam kui kunagi varem ning parim viis on kasutada selleks Change’i algajasõbraliku investeerimisrakendust. Erinevalt paljudest teistest kauplemiskeskkondadest, ei pea Change’i äpis tasuma bitcoini ostu- ja müügitehingutelt vahendustasu ega teisi varjatud kulusid. Lisaks maailma esimesele krüptorahale saab Change’i rakenduses investeerida veel rohkem kui 20 erinevasse krüptorahasse, aktsiatesse, maavaradesse või Change’i osalust tähistavasse CNG tokenisse.

Osta bitcoine ilma vahendustasuta ning laadi alla Change’i rakendus

Copy
Tagasi üles