Keskpankade digivaluutad koguvad populaarsust

Change
Copy
Foto: Change

Keskpanga digivaluuta (ingl. – Central Bank Digital Currencies – CBDC)

Keskpankade digivaluutade emiteerimise protsess on populaarsust kogumas.. Üha rohkemate riikide keskpangad on oma täehelepanu suunanud just CBDC-de loomisele.

Brasiilia Keskpank kavandab olulist üleminekut digitaalsetele maksetele

Brasiilia keskpanga (BCB) direktori João Manoel Pinho de Mello sõnul toimub lähiaastatel märkimisväärne üleminek pabervaluutalt digitaalsetele maksevahenditele.

Mõni nädal tagasi toimus Brasiilia keskpanga poolt korraldatud diskussioon digitaalsete maksete ja nende võimalustel üle. Brasiilia finantslehe Valo Economico sõnul nentis BCB direktor Mello, et üleminek digitaalsetele maksetele hõlmab keskpanga digitaalsete valuutade (CBDC) kasutamist.

"Mõistame, et CBDC kasutamine toimub olukordades, kus see suudab suurendada tehingute tõhusust ja läbipaistvust, olgu see jaemüügi seisukohast või selle kasutamine finants- ja maksetööstuse esindajate poolt," ütles Mello BCB finantssüsteemi korraldus- ja kriisilahendusosakond.

Brasiilia keskpanga juht sõnas ka, et juhul kui digivaluutad on tehnoloogiliselt hästi kujundatud, võivad need vähendada piiriüleste maksete maksumust ja ajakulu. Samuti lisas ta, et protsess nõuab ettevaatlikkust disaini ja tehnoloogia valikul, vältimaks andmekaitse- ja seaduserikkumisi ning küberrünnakuid.

Brasiilia Keskpanga president Roberto Campos Neto ütles, et Brasiilia võib järgmisel aastal digivaluutaks valmis olla.

USA Föderaalreserv ja digi-dollar

Ka Ameerika Ühendriigid on alustanud esimesi samme potentsiaalse keskpanga digivaluuta loomisel. Föderaalreservi esimees Jerome Powell teatas, et CBDC raportit on oodata Septembri alguses, kus tuuakse välja potentsiaalsed kasud ja riskid ning otsustatakse digitaalse dollari emiteerimise üle.

USA Föderaalreservi juhatuse teine liige Lael Brainard sõnas, et dollar on rahvusvahelistes maksetes väga domineeriv ning ei ole võimalik, et tulevikus USA-l puudub oma digivaluuta, kui teistel mõjuvõimsatel riikidel see on. Näiteks mõjuvõimsa Hiina digitaalne Renminbi (rahvakeeli Yuan) oli esimene digivaluuta, mis nõnda suures majanduses emiteeriti.

Digieuro uurimine, milles osales ka Eesti Pank

Eesti Pank teatas hiljutises pressiteates, et viis koos Euroopa Keskpanga (EKP) ja euroala seitsme keskpangaga läbi digieuro tehniliste võimaluste uurimisprojekti. Lisaks Euroopa Keskpangale osalesid uurimuses veel Hispaania, Saksamaa, Itaalia, Kreeka, Iirimaa, Läti ja Hollandi keskpangad. Katse eesmärgiks oli hinnata keskpanga digitaalse valuuta (ingl. Central Bank Digital Currency) võimalikku lahendust.

Ripple soovib oma osa keskpankade digivaluutadest

Ripple avaldas oma hiljutises blogipostituses, et katsetab avatud lähtekoodiga privaatset XRP pearaamatu versiooni (ingl. XRP Ledger). Selle eesmärgiks on pakkuda just keskpankadele turvalist, kontrollitud ja paindlikku lahendust digitaalsete valuutade emiteerimiseks ja haldamiseks.

CBDC väljakutsetena nähakse üldiselt plokiahelate võimetust toime tulla suurte tehingumahtudega. Teiseks kriitilise tähtsusega väljakutseks on koostalitlusvõime – erasektori pearaamatu võimekus ühilduda praeguse ülemaailmse finants-struktuuriga, teiste CBDC-ga ja muude digivaluutadega. Ripple on asunud neid probleeme hoogsalt lahendama.

Rahvusvaheliste Arvelduste Pank (ingl. Bank of International Settlements) märkis oma 2021/2022 aasta innovatsiooniprogrammis, et CBDC-de prioriteediks on just piiriüleste maksete koostegutsemisvõime.

Ripple CBDC privaatne pearaamat põhineb samal plokiahela tehnoloogial nagu ka XRP pearaamat. See tähendab, et CBDC pearaamat on loodud just maksete jaoks. See tähendab ka seda, et CBDC privaatne pearaamat on loodud valuutade emiteerimiseks. Viimase 8-aasta jooksul on XRPL-is (XRP pearaamat) emiteeritud üle 5400 valuuta, sealhulgas ka Ripple oma krüptovaluuta XRP.

Osta Ripple krüptoraha Change’i äpiga

Neile, kes soovivad investeerida krüptorahadesse, on selleks kõige mugavam viis kasutada Change’i algajasõbraliku investeerimisrakendust. Change äpis saavad kasutajad osta ja müüa rohkem kui 20 krüptovaluutat, kaubelda derivatiividega, maavarade ja Change’i enda CNG tokeniga. Change’is ei pea investeerima suurte summadega - alustada saab juba 10 euroga.

Laadi alla Change äpp

Copy
Tagasi üles