Eesti kohus saadab eesti lapse Itaaliasse tagasi

Anneli Ammas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Noor ema Monika kavatseb minna inimõiguste kohtusse, et teda ei sunnitaks last Itaaliasse isa juurde viima.
Noor ema Monika kavatseb minna inimõiguste kohtusse, et teda ei sunnitaks last Itaaliasse isa juurde viima. Foto: Sille Annuk

Eesti ema ja itaalia isa vaidlevad, kas isa teadis, et ema ja laps sõitsid Eestisse elama.
 



Eesti kohtud otsustasid, et noor Tartumaal elav ema peab oma väikelapse viima isa kodumaale Itaaliasse. Vaidlus sellega siiski ei lõpe, sest eestlanna läheb enda ja lapse õiguste kaitseks Euroopa Inimõiguste Kohtusse.

Ligi aasta tagasi lahkus tartlanna Monika Milanost koos tollal alla kaheaastase tütrega kodumaale Eestisse. Neid saatis teele ka lapse isa, kes nüüd, viidates Haagi konventsiooni lapseröövi paragrahvile, last Itaaliasse tagasi nõuab.

Vana ja uus kohtupraktika

Eestisse saabudes esitas Monika kohtule taotluse lapse hooldusõiguse endale saamiseks, sest pidas endale ja lapsele ohtlikuks kooselu jätkamist itaallasest mehega Itaalias.

«Lapse hooldusküsimus tuleb lahendada alalise elukoha riigis enne lapsega sealt lahkumist,» vahendas pressiesindaja Priit Talv justiitsministeeriumi seisukohta. «Lapse hooldus
õiguse küsimus ja lapserööv ehk siis lapse tagasiviimine alalise elukoha riiki on erinevad menetlused,» selgitas ta, lisades, et viimast otsustab selle riigi kohus, kuhu laps viidi ehk antud juhul Eesti kohus.

Eile selgus, et siinne riigikohus ei võtnud Monika kaebust esimese kahe kohtuastme otsuste vastu menetlusse, seega jõustus ringkonnakohtu määrus, mis nõuab, et lapse peab tagastama Itaaliasse.
«Minu jaoks on asjaolu, et riigikohus menetlusluba ei andnud, ebameeldiv üllatus ja me saadame juba homme

Euroopa Inimõiguste Kohtusse kaebuse edasi,» ütles Monika esindaja vandeadvokaat Tarmo Pilv eile. «Miks riigikohus nii otsustas, ei tea, sest loakogu ei põhjenda oma otsuseid. Eesti kohus on oma otsustes lähtunud Haagi konventsiooni vanamoodsast tõlgendusest, arvestamata uuemat, 2010. aasta rahvusvahelist kohtupraktikat,» lisas vandeadvokaat.

Samas on Itaalia ja Eesti kohtutes samas asjas veel kolm kaebust. 17. veebruaril hakkab Itaalia esimese astme kohus arutama lapse isa samasisulist kaebust, mille kohta Eesti kohtud on oma otsuse langetanud. «Itaalia kohtusse läheb ka meie kaebus, mille sisu on, et lapse isa on kohtule esitanud valekaebuse, väites, et laps lahkus tema teadmata ja tundmatus suunas,» ütles Pilv.

Eesti poole kindel seisukoht on, et ema ja laps sõitsid Eestisse isa täielikul teadmisel. Hiljem käis mees Eestis oma Milano-lähedase Arlundo linna korteri võtmeid tagasi küsimas ja ka sai need.

Eestis on kohtusse antud ka kaebus lapse isa võimalike lapse väärkohtlemiste asjus.

Lootus kokkuleppele

Pilve sõnul üritab ta veel teise poole, lapse isa Mario advokaadiga ikkagi kokkuleppele jõuda, et arvestataks parimal moel lapse huvisid. «Mingil juhul ei ole lapse huvides, et ta Itaaliasse isa juurde viidaks, ja seda on kinnitanud nii Itaalia kui Eesti spetsialistid,» lisas Pilv.

Lapse isa esindaja, vandeadvokaat Peeter Viirsalu kokkuleppe võimalusele ei viidanud. «On kahetsusväärne, et perekondlikku vaidlust püütakse lahendada ajakirjanduse kaudu. Kohtud on oma hinnangu andnud ja me ei soovi seda rohkem kommenteerida,» ütles Viirsalu. «Loodame, et Monika /.../ austab jõustunud kohtumäärust ja täidab selle esimesel võimalusel,» lisas ta.

Eesti kohtu otsus eesti-itaalia lapse asjus

Tartu ringkonnakohus leidis, et kohtulahendid ei saa soodustada praktikat, et lapse vanemad vahetavad lapse elukohariiki teise vanema hooldusõigusega arvestamata.

Kohus pidas väga oluliseks, et lapse tagastamine teise riiki ei ole võrdsustatav teisest vanemast lahutamisega. «Tegelikkuses on lapse ebaseaduslikult teise riiki viinud vanemal õigus ja lausa kohustus oma lapsega viimase harilikku elukohta kaasa sõita, temaga seal koos elada ja last abistada,» teatas kohus.

 «Kui eri riikidest pärit vanematel tekib lapse hooldusõiguse pinnalt lahkarvamus, tulebki alati esmalt lahendada hooldusõiguse küsimus. Teisisõnu peavad vanemad vaidluse korral omavahel kokku leppima, kelle juures laps elab, kes tema eest hoolitseb ning kuidas teine vanem lapsega suhtleb,» selgitas Tartu ringkonnakohus. «Kui pooled ei saavuta mõlemale sobivat kompromissi, saab vaidluse lahendada kohtus. Seda tuleb aga alati lahendada lapse elukohariigi kohtus. Alles pärast hooldusõiguse küsimuse lahendamist saab vanem soovi korral muuta enda või tulenevalt hooldusõiguse kuuluvusest ka lapse elukohta.»

Kohus lisas, et kui üks vanem viib lapse ilma teise vanema nõusolekuta riiki, mis ei ole seni olnud lapse harilik elukoht, saab teine vanem taotleda lapse tagastamist endisesse elukohta. «Sellisel juhul peabki kohus üldjuhul otsustama lapse tagastamise,» teatas kohus. Kohus möönis, et lapse võib jätta tagastamata vaid juhul, kui tuvastatakse oht lapse heaolule. PM

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles