Kalku tänava kvartal kutsub uudistama

Verni Leivak
Copy
Kvartali kui meelelahutuspaiga tuvastasid linlased kiiresti.
Kvartali kui meelelahutuspaiga tuvastasid linlased kiiresti. Foto: Lauris Hercenbergs
Et erinevates maades ja linnades vanad tööstuspiirkonnad uuesti ellu ärkavad, on juba pikaajaline trend. Ajast ei ole maha jäänud ka maaliline Kuldiga.

Kuldigas Kalku tänaval asus nõukogude ajal autopark – siin hoiti kõiki kohalikel liinidel sõitvaid busse, taksosid ja isegi veoautosid, mida oli kokku suisa pool tuhat ning neid hooldas sama palju töötajaid. Ka 90ndatel ja hiljemgi aeti siin transpordibisnist, mis lõppes alles kahe aasta eest. Nii jäigi suur tööstuspiirkond tühjaks.

Omanik olla on poole parem

Nüüd oli aeg ette astuda kahel noorel mehel Tuoms Eglel ja Roberts Jansonsil, kelle meelest oli koht väga eriline: asus see ju otse Kuldiga vanalinna külje all. Alguses mõeldi paika rentida, kuid peagi otsustati ümber. Omanikuna tegutseda on ju hoopis teine tunne. «Tahtsime teha õllepruulikoja,» avaldab Tuoms ning osutab selja taha, kus Duna nimelises pruulikojas samanimelisi kraadiga või kraadita jooke valmistatakse ja villitakse. «Duna» tähendab vanas läti keeles sama, mis inglise keeles «buzz» või eesti keeles «sumin», mis tekib meeldivas seltskonnas meeldivaid jooke, kasvõi limonaadi, mida siin samuti toodetakse, tarbides.

Kogu Kalku tänava piirkond hõlmab 20 000 ruutmeetrit ehk peaaegu kolm hektarit maad, ning sinna mahub kuus ehitist, milles on omakorda kokku 6000 ruutmeetrit. Et õllepruulikoda võtab enda alla tühise pinna, olid Tuoms ja Roberts lahked ülejäänut teistegi soovijatega jagama.

Klahvpillide sõrmitsemine on vägagi soositud, asub siin ju isegi klaverivabrik.
Klahvpillide sõrmitsemine on vägagi soositud, asub siin ju isegi klaverivabrik. Foto: Lauris Hercenbergs

Kvartali uued elanikud

Kindlasti mäletavad paljud «Puhkuse Lätis» püsilugejad paari aasta tagust artiklit tublist töötuks jäänud mehest, kes laenu abil kohviröstimise masina ostis, Kuldigas kohviku avas ja erakordselt maitsvat kohvi ka ubadena kaasamüügiks pakkuma hakkas. Et nõudlus tema pakutava järele on meeletult tõusnud, jäi kohvikule röstimiseks ja kaalumiseks kasutatud tagaruum kitsaks ning nüüd saavad nad laiutada just Kalku kvartalis. Peetagu meeles, et eestlastest kohvitanted pidavat siiani seda head kohvi nõudma.

Lisaks kohviröstijatele on katuse alla saanud teeseenejookide ehk kombutšade väiketehas, mille toodang peaks kuulu järgi varsti Eestissegi jõudma.

Peagi avab siin filiaali ka ettevõte nimega Smoke Farm, mille eestvõttel hakatakse nädalavahetustel korraldama barbeque´ga seotud seltskondlikke koosviibimisi, mille juurde kuuluvad ka kontserdid.

Samuti tegutseb endises Kalku tööstuspiirkonnas üle kogu Euroopa tuntud klaverimeister Davids Klavins, kes saabus siia Ungarist, ja looduskosmeetika valmistajad, kes vahetasid Riia Kuldiga vastu. Tööd vuhivad teha naistepesu õmblejad, oma koha on leidnud puidu restaureerijad, metallitöötlejad ning Riia piimakombinaat kasutab Kalku kvartalit logistikakeskusena.

Lemmikloomadki on teretulnud.
Lemmikloomadki on teretulnud. Foto: Lauris Hercenbergs

Esimese hooajaga rahul

Kõigile huvilistele on aga avatud just õllepruulikeskuse juures olev piirkond, kuhu jäävad ka kohviröstijad ja teeseenejoogi meistrid. Igal reedel, laupäeval ja pühapäeval tassitakse varjualusest välja lauad ja toolid, sest rahvale meeldib siin istuda, kellegi esinemist nautida või DJ valitud muusika taktis jalgu liigutada. Kindlasti kutsutakse esinema ka jazzmuusikuid.

Muide, Roberts Jansons, kes pidas Riias kümme aastat juristiametit, kolis pärast

Tuomsi ettepanekut Kalku kvartalit arendada Kuldigasse ja jättis kõik muu sinnapaika: «Mulle tundus, et siin on tohutult arengupotentsiaali. Meil on väga palju plaane, mida kõike võiks teha!»

Tuoms Egle ütleb, et vähemasti esimese hooajaga on nad seni küll väga rahul. Huvitava disainiga purkides õlu, mida nad toodavad, maitseb rahvale hästi, ja koroonast ning selle piirangutest väsinud rahvas tahab koos olla ja elust rõõmu tunda. Kesvamärjukest on kaheksat sorti ja limonaade kolm.

Duna õlut müüakse ka Riias Kalve-nimelistes kohvipoodides, samuti suuremates käsitööõlut pakkuvates eripoodides ning Horeca baarides ja restoranides.​

Mine kohale: Kalku iela 14

Vt kaardil lk 2 nr 5

Foto: LIAA
Copy
Tagasi üles