Tehnoloogia logistikas. Kuidas uuenduslikud lahendused muudavad kaubavedu?

Copy
Foto: Baltic Logistic Solutions

Tehnoloogia – pidevalt arenev valdkond, mis on muutnud mitte ainult iga inimese elu, vaid ka paljude ettevõtete tööd. Üks valdkondadest, mis on tehnoloogia tulekuga märkimisväärseid samme edasi teinud, on logistika. Intelligentsete ja täiustatud lahenduste rakendamine logistikaprotsessides on oluliselt suurendanud tarneahela efektiivsust ja tõhusust, võimaldades kaupade tarnimist sihtkohta kõige ökonoomsemal ja ohutumal viisil. Siit saate teada peamistest tehnoloogilistest edusammudest, mis on lasti transportimise protsessi muutnud.

Kaubavedu 100 aastat tagasi ja täna

Transport võib toimuda mitmel viisil, kuid kaubavedu maanteel on üks kõige kulutõhusamaid viise toodete kõige tõhusamaks lõppsihtkohta toimetamiseks. Föderaalse maanteeameti andmetel veeti 1930. aastate alguses veoautodega vaid umbes 3 protsenti piiriülesest kaubast, kuna suurem osa veostest veeti raudteel. Ligi sajand hiljem on veokitööstus siiski märkimisväärselt paranenud ja viimastel andmetel veeti 2018. aastal umbes 76,5 protsenti kogu kaubast maanteel. Väidetavalt on maanteetranspordi populaarsust mõjutanud peamiselt tehnoloogia areng ja selle edukas rakendamine. Vaatame, kuidas uuenduslikud lahendused on logistikaprotsesse muutnud.

Uusimad tehnoloogiad muudavad kaubaveo viise

Kui linnad laienesid ja logistikavajadused kasvasid, pidid sõidukitootmiste juhid tegelema väljakutsetega, mis looksid konkurentsieelise. Selleks tuli neil otsida uusi lahendusi. Tänapäeval oleks raske ette kujutada kaubavedu ilma nutikate lahenduste ja arenenud tehnoloogiate kasutamiseta. See oleks konkurentsi mõttes täielik häving. Kõike oma kätega tehes väheneb tootlikkus, töö aeglustub, see võib põhjustada inimlikke eksimusi ja ilma arvutivarustust kasutamata muutuvad tarneajad ettearvamatuks. Millised seadmed aitavad aga maksimeerida logistikaprotsesside tõhusust ja mis muudavad selle valdkonna juhtivad ettevõtted nii täpseks.

Tehisintellekt transpordikorralduses

Maanteetranspordi kõige olulisemaks aspektiks muutub üha rohkem liiklus. Mida sujuvamalt saab veoauto läbi linna või riigi, seda kiiremini jõuab kaup sihtkohta. Mõni marsruut võib muidugi tekitada rohkem probleeme kui teine ja logistikaettevõtted ei saa endale lubada pikki viivitusi. Siinkohal aitab tehisintellekt (AI). Tehisintellekti kasutades valitakse teed viisil, et välditakse suuremates linnades tekkivaid takistusi ja ummikuid. Samuti registreeritakse muud sündmused, mis võivad kaubavedu pikendada.

Hinnanguliselt veedavad Ameerika inimesed umbes 54 tundi igal aastal liiklusummikus. See avaldab negatiivset mõju mitte ainult avalikule turvalisusele, inimeste tervisele, vaid ka majandusele. Õnneks kasutab üha enam logistikaettevõtteid arenenud transpordisüsteeme liiklusvoogude vähendamiseks linnade kõige tihedamates piirkondades. Üks selline tehnoloogia on reaalajas kaamerad ja liiklusrakendused, mis edastavad kogu liiklusinfot reaalajas. See võimaldab logistikaettevõtetel marsruute tõhusamalt planeerida.

Lisaks on tehisintellekt üks olulisemaid vahendeid tohutute andmehulkade haldamiseks. Tehisintellekti tarkvarasüsteemid koguvad kõik andmed ühte kohta – see võimaldab logistikaettevõtetel tuvastada logistikaprotsesside probleemsed asukohad ja neid kiiresti parandada. Kogutud andmete analüüsimine parandab töö tootlikkust, optimeerib marsruute ja kiirendab kaubaveo protsessi.

Protsesside automatiseerimine ja veokite tehnoloogia

Automatiseeritud süsteemide paigaldamine on üks parimatest asjadest, mis kaubaveo valdkonnas juhtunud on. Selliste keerukate ja töömahukate protsesside automatiseerimine, nagu kaupade maha- ja pealelaadimine, säästab palju aega ja vaeva. Lisaks vähendab automatiseerimine andmete käsitsi sisestamiseks kuluvat aega. Tänu uusimale tehnoloogiale salvestatakse kõik tooted ja kaupadega seotud andmed nutiseadmetesse ning kogutud teavet saab jälgida ja analüüsida nii telefoni kui ka arvuti kaudu. Näiteks üks sellistest andmetest on toodete säilivusaeg. Kaupade säilivusaja jälgimine ja analüüsimine aitab vältida toodete raisku minemise ohtu.

Veel üks automatiseeritud protsesside plusse on täiustatud varude haldamine. Toidu, kosmeetika või muude spetsiifiliste toodete kauem värskena hoidmiseks on oluline säilitada toote transportimiseks ja ladustamiseks sobiv temperatuur. Automatiseeritud transpordisüsteemid jälgivad pidevalt temperatuuri laos ja aitavad luua toote kõrgeima kvaliteedi säilitamiseks vajalikku keskkonda. Toodete veoga tegelevad transpordiettevõtted pakuvad sobivat transporti ka reisi ajal vajalike temperatuurirežiimide säilitamiseks. Tavaliselt suudavad sõidukid hoida temperatuuri vahemikus -18 kuni +22 Celsiust.

Tehnoloogia suurendab protsesside efektiivsust

Alates esimesest väljatöötatud sõidukist kuni tehisintellekti leiutamiseni on logistikaprotsessid oluliselt paranenud. Logistikaettevõtted kasutavad nüüd tehnoloogiat tarneahela protsesside tõhususe suurendamiseks, vigade vähendamiseks ja lasti tarnimiseks kõige ökonoomsemal ja kiiremal viisil. Raske öelda, millised tehnoloogiad logistikaprotsessides edaspidi kasutust leiavad, kuid igal otsusel on oluline mõju tuleviku logistikale ja teostatavate protsesside efektiivsusele.

Copy
Tagasi üles