Kohus mõistis süüdi Eesti kaudu välismaalast smugeldanud mehe

Meinhard Pulk
, toimetas
Copy
Schengeni ala. Foto on illustreeriv
Schengeni ala. Foto on illustreeriv Foto: Sascha Steinach via www.imago-images.de/imago images/Steinach

31. augustil tuvastasid politseinikud Tallinna sadamas Soome numbrimärgiga sõiduki, mille pagasiruumis oli peidus ebaseaduslikult Schengeni alale sisenenud Iraagi kodanik. Autojuht, Soome elamisloaga Iraagi kodanik, mõisteti 1. septembril kohtu otsusel süüdi välismaalase ebaseaduslikus toimetamises üle Eesti riigipiiri.

Põhja prefektuuri piiri- ja migratsioonijärelevalvetalituse juht Ülav Kalf rääkis, et politsei on ligi kuu aega olnud väljas täiendavate jõududega sisepiiril sadamates ja Eesti-Läti piiril.

«Tõstsime valmisolekut seoses rändesurve kasvuga Leedus ja Lätis,» ütles Kalf. «Teame, et ebaseaduslikul rändel inimesed võivad soovida kasutada Eestit transiidiks edasi Skandinaaviasse. Oleme täiendavate jõududega väljas kogu Eestis, kontrollime riiki sisenevaid ja ka sadama kaudu Soome suunduvaid inimesi ja sõidukeid.»

Pagasiruumis redutas illegaal

Politseinikel on kindlad töövõtted, kuidas tuvastada pistelise kontrolli käigus sõidukid ja inimesed, kes võivad olla seotud ebaseadusliku rände või ka muu seadusvastase tegevusega, ütles Kalf.

31. augustil kontrollisid politseinikud Tallinna sadamas Soome suunduvaid inimesi. Kontrolliks peeti kinni Soome registreerimisnumbriga sõiduauto BMW, mida juhtis 1986. aastal sündinud kehtiva Soome elamisloaga Iraagi kodanik. Sõiduki kontrollimisel avastas politseinik pagasiruumist seal end peitnud mehe.

Mõlemad mehed peeti kinni ning politseinikud tuvastasid, et pagasiruumis peidus olnud mees oli 1998. aastal sündinud Iraagi kodanik, kellel puudus õiguslik alus Eestis viibimiseks.

Kalf rõhutab, et politsei reageerib tõsiselt igale sellisele smugeldamisjuhtumile, vaatamata sellele, kas Eesti on siht- või transiitriik.

«Suurenenud rändesurve olukorras leidub paraku neid, kes ebaseaduslike sisserändajate pealt üritavad teenida, korraldades neid ebaseaduslikult ühest riigist edasi järgmisesse. Seda võib teenimisvõimalusena näha ka organiseeritud kuritegevus, mistõttu reageerime nendele juhtumitele väga tõsiselt,» rääkis Kalf.

Soome elamisloaga mehe suhtes alustati kriminaalmenetlust seoses välismaalase ebaseadusliku toimetamisega üle Eesti riigipiiri (KarS § 259). Prokuratuur saatis kriminaalasja kohtusse kiirmenetluses.

Kohus mõistis mehele ligi kaheksa kuud tingimisi vangistust katseajaga kolm aastat ning lisakaristusena mõisteti riigist väljasaatmine koos kolmeaastase sissesõidukeeluga. Mees peab tasuma ka süüdimõistmisega kaasneva sundraha summas 438 eurot.

Prokuratuur taotles kohtult ka sõiduauto kui kuriteo toimepanemise vahendi konfiskeerimist, mis kohtu otsusel mehele siiski tagastatakse.

Teekond Tallinnasse algas Valgevene kaudu Lätist

Esialgsetel andmetel võttis mees 1998. aastal sündinud Iraagi kodaniku enda auto peale Lätis, kuhu viimane sisenes ebaseaduslikult Valgevenest. Valgevenes viibis mees alates 28. augustist turistiviisaga.

Mehe suhtes alustati illegaalimenetlust, ta peeti kohtu otsusel kaheks kuuks kinni ning toimetati kinnipidamiskeskusesse.

Samal päeval, 31. augustil tabasid piirivalvurid sadamas Eestist lahkumisel esialgsetel andmetel 1999. aastal sündinud Türgi kodaniku, kel puudus Eestis viibimiseks seaduslik alus. Mees peeti kinni asjaolude selgitamiseks ning paigutati kinnipidamiskeskusesse.

Alates augusti keskpaigast, mil politsei sisepiiridel kontrolli tugevdas, on piiriületusel kontrollitud 48 000 inimest ja 24 000 sõidukit. Tallinna sadamas, mis on üks sagedasemaid piiriületuskohti Eestis, kontrollib politsei iga päev ligi 85% kõikidest reisijatest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles