Õhk koolis puhtaks: süsinikdioksiidi mõõtja annab teada, millal vajab klassiruum õhutamist

Copy
Foto: Miterassa OÜ

Süsinikdioksiidi liigne kogunemine ruumis mõjub halvasti nii õpivõimele kui ka annab teada paigalseisvast õhust, milles võivad viirused kergemini levida ja nakatada. Seega on üks väga oluline näitaja, mille järgi koolis ventilatsiooni tõhusust mõõta, just CO2 kontsentratsioon õhus. Süsinikdioksiidi mõõtjad aitavad seda määrata üsna lihtsalt ja kiiresti, nii et teaks alati kehvema ventilatsiooniga klasse tihemini õhutada või ventilatsiooniseadmeid automaatselt sisse lülitada.

Teaduslike uuringutega on kindlaks tehtud, et liigne CO2 kontsentratsioon õhus vähendab õppimisvõimet ja tekitab uimasust. Seega peaks just koolides olema õhu kvaliteet eriti oluline, et ka õppimisvõime paraneks ning keskendumisvõime säiliks. Seda lõhnatut ja nähtamatut gaasi aga tihtipeale ruumis viibijad ise ei tajugi – peale selle, et juba väga suurtes kogustes tekitab süsinikdioksiid lämbumise ja uimasuse tunde.

Foto: Miterassa OÜ

Küll aga on võimalik vastavate anduritega üsna täpselt ja kiiresti õhu CO2 taset määrata juba enne, kui see tervisele tunda annab. Selleks sobib hästi Airthingsi siseõhu kvaliteedi andur Wave Mini for Business, mis töötab iseseisvalt akutoitel ja mille saab magnetkinnitusega paigaldada ükskõik kuhu. Aku kestab seadmel ligi neli aastat, seega pole probleemiks ka suuremate hoonete katmine paljude õhukvaliteedi mõõtjatega – akude vahetamine ei saa liiga sagedaseks rutiiniks ka paljude ruumide korral. Põhjalikumalt mõõdab lisaks CO2 sisaldusele ka radooni ja muid õhu kvaliteedinäitajaid Wave Plus for Business andur, millel ka temperatuuri-, orgaaniliste tahkete osakeste (VOC), suhtelise õhuniiskuse, õhurõhu ja valgustugevuse mõõtja.

Mõlema seadme jaoks läheb vaja Aithings for Business Hub keskseadet, mis näidud kokku kogub ja esitab. Sellel on ka mobiilse andmeside võimalus, mis tähendab, et pilve saab andmeid koguda ka siis, kui kohapeal pole WiFi võrku. Anduritest kogutakse andmeid Smartlinki IoT traadita ühenduse kaudu, ühe keskseadmega saab ühendada kuni 30 andurit. Seadmed vajavad lisaks kasutuslitsentsi, mille saab osta 1, 5 või 10 aastaks.

Foto: Miterassa OÜ

Mida peab teadma CO2 kontsentratsioonist siseruumides?

  • Kehvasti ventileeritud klassiruumides hingavad õpilased ja õpetajad välja süsihappegaasi, mis jääb siseruumi ringlema ja selle kontsentratsioon kasvab pidevalt. Süsihappegaasi koguse kasv tekitab väsimustunnet, südamelöökide kiirenemist, vererõhu tõusu, higistamist ja peavalu.
  • CO2 kõrge tase koolide klassiruumides tekitab väsimust ja õppimisvõime ja keskendumisvõime langust.
  • CO2 mõõtmine annab ühtlasi väärtuslikku infot ruumide hõivatuse kohta ja seal olevate inimeste hulga kohta. On välja arvutatud, et hoone haldaja saaks kütte ja valgustuse pealt ligi 20-40% kokkuhoidu, kui oleks info ruumide hõivatuse täpse aja kohta.
  • Airthings for Business pakub ülevaadet ruumide CO2 tasemetest, mis aitabki juhtida nii ventilatsiooni kui kütet ja valgustust haridusasutustes.
  • CO2 taseme jälgimine ja reguleerimine aitab luua õppeasutuses paremad tingimused õppimiseks ja tööks.

Vaata õhukvaliteedi seadmeid Miterassa e-poest SIIT.

Copy
Tagasi üles