KESKPÄEVATUND Millal on Tanel Kiige kord? (6)

Tervise- ja tööminister Tanel Kiik. Foto: Remo Tõnismäe
Kuku Raadio
Copy

Kuku raadio «Keskpäevatunnis» rääkisid saatejuhid Ainar Ruussaar, Ignar Fjuk ja Priit Hõbemägi Terviseameti juhi kohalt lahkunud Üllar Lannost ja arutlesid üldisemalt vastutuse teemal.

Ruussaar märkis, et kuigi Lanno võttis lõpuks vastutuse ja lahkus ametist, on inimesi, kes peaksid vastutuse võtma, rohkem. «Tegelikult vastutab ka minister. Kogu vabariigi valitsus ja ka opositsioon, kes peab valitsust tagant torkima, vastutab selle eest, et minu meelest on kogu selle pandeemia ajal pandud kohutava surve ühele ametile,» rääkis ta.

Priit Hõbemägi meenutas, et pandeemia alguses tegeles Terviseamet kõigega. «Siis, selleks, et kõrvale lükata neid lõputuid ja korduvaid süüdistusi, et Terviseamet ei saa kõigega pandeemia vastu võitlemisel hakkama, teatati, et nüüdsest tegeleb Terviseamet ainult vaktsiinide hoidmisega ja sellega, et saata neid igale poole laiali. Seejärel ei saanud Terviseamet ka sellega hakkama,» märkis Hõbemägi.

Ruussaar tähendas, et ühele ametile ei saa panna absoluutselt kogu vastutust.

Ka Ignar Fjuk oli temaga ühel meelel, öeldes, et kõik on süsteemselt ja peenelt välja mängitud. «Igas astmes on komistatud, igas astmes on tehtud viga. Kas see on siis ainukene koht, kus kõik on nii logisema jäänud või hakanud või on ka teistes valdkondades avalikus sektoris see sama asi? Ma ei julge öelda, et mujal seda ei oleks,» kõneles Fjuk.

Tema sõnul ei suuda riik nii-öelda peremehena või korraldajana midagi korralikult läbi viia. Lisaks on avalik sektor minetanud iseenesestmõistetava vastutuse põhimõtte. «Ongi nii, et lihtsalt loetakse ette, et näe, meil on komistatud kümnes, kahekümnes, kolmekümnes kohas, aga mitte keegi - ka kapten - ei vastuta. Selles suhtes peaks Lanno juhtum viima meid päris asjade algusesse,» arutles Fjuk. «Peaksime väga selgelt endale ütlema, et avaliku võimu juurde võiksid ja saaksid tulla ainult need, kes on valmis ka vastutama.»

Priit Hõbemägi meenutas, et suve teisest poolest alates on sotsiaalministeeriumis ja selle struktuuriüksuses Terviseametis käinud korralik tuulutamine. «Koristamine käib üks korrus allpool juhtkonna korrust. Kas ei oleks aeg küsida üldse praeguses situatsioonis: millal on Tanel Kiige kord?» küsis Hõbemägi, lisades, et tervise- ja tööminister on juba peaaegu kõik oma olulisemad alluvad lahti lasknud.

Ruussaar pakkus, et lahenduse probleemidele võivad pakkuda kohalikud valimised. «Siis võib vahetuda ka valitsuse koosseis. Mis siis, et tegemist on kohalike valimistega,» ütles ta.

Saates oli juttu samuti valimistest ja selle raames tõstatuvatest teemadest, millest oli lõppeval nädalal suurema luubi all pealinna jalgrattateede ehitus, ja parvlaev Estonia huku järjekordsest uurimisest.

Eesti majanduskasvu taustal meenutati ka kaitseväe orkestri probleemistikuga seonduvat ning räägiti eelarvekärbetest.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles