Omanikelt on sel aastal ära võetud 215 looma

Alexandra Saarniit
, ajakirjanik
Copy
Ketis olev koer. Foto on illustreeriv.
Ketis olev koer. Foto on illustreeriv. Foto: Liis Treimann

Sel aastal on loomade ja lindude nõuetekohase pidamise kohustus üle võetud 16 loomapidajalt, kuna senise peremehe käes oleks olnud ohus nende loomade elu ja tervis. 

Põllumajandus- ja Toiduameti (PTA) peaspetsialisti Tiina Kuke sõnul seisab amet hea Eestimaa loomade heaolu eest ning teeb järelevalvet loomapidamise tingimuste täitmise üle.

«PTAle saadetakse palju vihjeid loomapidamistingimuste rikkumise või looma halva kohtlemise kohta. Vihjete kontrollimisel on järelevalveametnikud avastanud olukordi, kus loomadel ei ole pidevat juurdepääsu joogiveele, loomad on söögi puudusel alakaalulised ning neile ei ole võimaldatud elementaarsematki arstiabi.»

Kukk sõnas, et kui loomapidaja ei ole võimeline tagama oma hoolealuste heaolu ning on reaalne oht looma elule ja tervisele, rakendab amet talle antud õigust looma pidamise kohustus loomapidajalt üle võtta. Juhul, kui PTA võtab üle loomapidaja kohustused, tagab amet loomadele vajaliku abi ning nõuetekohased pidamistingimused.

Maja, kust avastati sel aastal koertekoloonia. 
Maja, kust avastati sel aastal koertekoloonia. Foto: Gert Tali

Ametnikud puutuvad oma töös kokku juhtumitega, mille puhul loomad elavad väga halbades tingimustes. Tihtipeale elavad loomad oma roojas, neid ei toideta piisavalt, koheldakse halvasti või on loomad sedavõrd haiged või parasiitidest räsitud, et nende elu pole võimalik päästa. «Ka on kokkupuuteid nn kutsikavabrikutega, kus koeri peetakse kitsastes puurides, mis asuvad tihtilugu ebasanitaarsetes ja pimedates ruumides, kus puudub elementaarseimgi ventilatsioon,» kirjeldas Kukk.

PTA tõi välja, et loomaomanik peab tagama loomale toidu ja joogivee, hoolduse, sobiliku elukeskkonna ja võimaldama vajadusel ravi. Loomade pidamise kohustuse ülevõtmine loomapidajalt toimub ainult juhul, kui looma jätmine loomapidajale ohustab looma elu ja tervist.

Juhul, kui märkad, et lemmik- või põllumajanduslooma pidamise tingimusi on rikutud või looma on halvasti koheldud, siis saada vihje PTA meilile vihje@pta.agri.ee.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles