USA välisminister kaitses esindajatekojas taas Afganistanist lahkumist

Copy
Antony Blinken.
Antony Blinken. Foto: POOL

USA välisminister Antony Blinken kaitses esmaspäeval esindajatekoja välisasjade komisjonis taaskord Ühendriikide vägede Afganistanist ja kinnitas, et president Joe Bideni administratsioon oli seal valmistunud ka halvimateks stsenaariumideks.

Blinkenil seisab ees kaks päeva kongressikomiteede ees selgituste andmist seoses Afganistanist lahkumisega, mida paljud seadusandjad peavad ajalooliseks ebaõnnestumiseks.

Blinken ütles esindajatekoja väliskomisjonile, et Bideni administratsioon oli «intensiivselt keskendunud» ameeriklaste turvalisusele ja kujunenud olukorra hindamisele.

«Hädaevakueerimise käivitas Afganistani julgeolekujõudude ja valitsuse täielik kokkuvarisemine. Isegi kõige pessimistlikumad hinnangud ei ennustanud, et valitsusväed Kabulis nii kiiresti kokku kukuvad,» ütles Blinken.

«Sellest hoolimata kavandasime ja kasutasime enda huvides ära mitmesuguseid olukordi. Evakueerimine ise oli erakordne pingutus ja saavutus meie diplomaatide, meie sõjaväe ja meie luurevaldkonna spetsialistide poolt ning seda kõige raskemates tingimustes, mida on võimalik ette kujutada,» sõnas Blinken.

Kuulamise alguses ütles väliskomisjoni juht demokraat Gregory Meeks, et Bideni administratsioon oleks võinud olukorras teisiti käituda, kuid üldiselt oli tema otsus sõjavägi koju kutsuda õige. Meeks süüdistas Afganistani probleemides eelkõige USA endist presidenti Donald Trumpi.

Komitee juhataja asetäitja vabariiklane Michael McCall omakorda kritiseeris Afganistaniga seoses ootuspäraselt ägedalt praegust administratsiooni.

«Ma poleks kunagi arvanud, et näen USA tingimusteta alistumist Talibanile. USA on jätnud kõik need inimesed vaenlase meelevalda, keda väliminister ja president on lubanud kaitsta,» sõnas vabariiklane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles