Käsmu muuseum soovib saada Eesti Meremuuseumi osaks

Madis Filippov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aarne Vaik.
Aarne Vaik. Foto: Arvet Mägi/Virumaa Teataja

Käsmu muuseumi direktor Aarne Vaik soovib anda sealse kollektsiooni Eesti Meremuuseumile ja loodab, et viimane võtab Käsmu Meremuusemi enda alla.

«Ma tahan, et ta jääks alles,» sõnas Vaik. «Ma tahan, et oleks leping, mis on kindel. Kultuuriministeerium teab, mis asi on muuseum ja meremuuseum teab, mis on merendus.»

Vaik seletas, et sel suvel saab Käsmu Meremuuseum 20-aastaseks ja selle aja jooksul on ta ellu viinud oma nägemuse Eesti merekultuuri tutvustavast muuseumist.

«Käsmu Meremuuseum koosneb kollektsioonist ja kodust ehk majast ja maast. Need on 20 aasta jooksul lahutamatult kokku kasvanud ja seda mitte üksnes minu, vaid ka paljude muuseumi külastanud inimeste arvates,» rääkis ta.

Vaik lisas, et saab sel aastal 70-aastaseks.

«Loomulikult paneb selline iga mind muretsema, mis saab pärast mind,» sõnas ta. «Minu kindel soov ja tahtmine oleks kinkida kollektsioon Eesti rahvale. Olen seda arutanud kultuuriministeeriumi ja Eesti Meremuuseumi esindajatega.» Vaigu sõnul on ministeerium asjast huvitatud.

Ta seletas, et tema soov oleks, et Käsmu Meremuuseum jätkaks Eesti Meremuuseumi osana sealsel mereäärsel maalapil, mis oleks ka tulevikus kõigile avatud.

«Idee Käsmu muuseumi tegemiseks üldse tuligi meremuuseumist 1991. aastal – see idee on vana,» rääkis Vaik. «Aga see oleks sel ajal talle koormav olnud ja nad siis taganesid sellest. Ma tegin ise ja nüüd võin seda omalt poolt pakkuda. Mul on, mida pakkuda.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles