Blinken kordas hoiatust Iraani tuumaleppega seoses

Copy
Antony Blinken.
Antony Blinken. Foto: POOL

USA välisminister Antony Blinken kordas neljapäeval hoiatust, et Iraanil on aeg tuumaleppe juurde naasta ja aeg selleks hakkab otsa saama.

«Teheran peab tegutsema. Pall on nende väljakul, kuid mitte kauaks,» tõdes Blinken ajakirjanikele Pittsburghis, kus ta osales USA ja Euroopa Liidu kaubandusläbirääkimistel.

«Kui nii öelda, siis sellel on piiratud lennurada ja see muutub aina lühemaks,» jätkas välisminister.

Blinken kordas, et president Joe Biden on valmis naasma 2015. aasta kokkuleppe juurde.

Euroopa Liit vahendab läbirääkimisi, et taaselustada 2015. aasta tuumalepet, millega pärsiti Iraani tuumaprogrammi vastutasuks sanktsioonide leevendamise eest. Kuid läbirääkimised on seisakus juunist saadik, mil ultrakonservatiivne Ebrahim Raisi Iraani presidendivalimised võitis.

Iraani uus ultrakonservatiivne president avaldas möödunud nädalal ÜRO Peaassambleel toetust tuumakõneluste jätkumisele, kuigi oli eelnevalt tervitanud «USA hegemoonia läbikukkumist».

Raisi, kellele eelnenud valitsus oli püüelnud paremate suhete poole Läänega, kutsus Ühendriike üles täitma oma lubadust tühistada sanktsioonid, nagu nägi ette 2015. aastal sõlmitud mitmepoolne tuumalepe.

«Islamivabariik peab kasulikuks kõnelusi, mille lõplik tulemus on kõigi rõhuvate sanktsioonide tühistamine,» lausus Raisi kõnes ÜRO Peaassambleele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles