Kui sügistormid murravad puid, kutsu appi ArborWorks

Copy
Foto: Matti Kämara

ArborWorksi arborist Roland Kontkar on mees nagu orkester: saeb, lõikab ja istutab puid, freesib kände, toob puu otsast kasse alla ja ajab katustelt lund maha.

Viis aastat tagasi loodud osaühingu ArborWorks esimene töö oli Kiikla lähedal elektriliini ääres kasvanud puu maha võtta.

Alguses tellitigi põhiliselt puude langetamist, muid teenuseid ei teatud tahta, neid tuli alles tutvustama ja pakkuma hakata, räägib firma juht ja omanik Roland Kontkar.

"Tööriistu pidime siis rentima, praegu on kõik vajalikud asjad juba endal olemas. Puu mahavõtmiseks kulus algusaastatel terve päev, sest oksad tuli käsitsi kärule laadida ja ära vedada. Nüüd võtame keskmise puu kahe-kolme tunniga maha, oksad söödame hakkurisse, koristame platsi puhtaks, soovi korral freesime kännu ära, toome mulla peale ja paneme muruseemne ka maha," kirjeldab ta praegust täisteenust.

Metsamehest sai puuhooldaja

Enne ArborWorksi tegi metsameheks õppinud Roland Kontkar kümme aastat Soomes, Rootsis ja Norras raietöid. Veel Helsingi metsafirmas töötades hakkas Luua metsanduskoolis arboristiks õppima, sõitis Soome ja Eesti vahet. Kutsetunnistus käes, oli loogiline jätk oma firma rajada.

Arborist pole sugugi ainult saemees, keda ohtlikke, tormis murdunud või lihtsalt tülikaks muutunud puid maha võtma tellida.

"Kui on väärikas ja ilus tulevikupuu, tuleb püüda see võimalikult alles jätta ja teda kujundada. Majale liiga lähedal kasvavat puud ei pea alati maha võtma, oksi sobivale külgoksale lõigates saab võra hõrendada ja siis ta polegi enam ohtlik," räägib Kontkar.

Puude langetamise kõrval tellivad omavalitsused ja korteriühistud ArborWorksilt üha sagedamini puude hoolduslõikust, aiaomanikud kutsuvad viljapuid lõikama.

Kontkari sõnul on inimesed teadlikumaks muutunud ega otsi enam kõige odavamat tegijat, vaid küsivad ka oskusi tõendavat tunnistust.

"Mina olen 4. taseme arborist, see on kõrgeim tase, mida mul oma töös vaja läheb," ütleb ta.

Tipptasemel varustus ja vastutus

Puude hooldamine tähendab puude otsa ronimist. Lihtsamatel juhtudel ronitakse köite abil, ent ArborWorksil on ka tõstuk, millega saab tööd kiiremini teha ja lõpptulemus on parem.

"Kogu varustus − tööriietest ronimisvahenditeni − on meil tipptasemel," kinnitab Kontkar. "Need maksavad palju, aga on oma hinda väärt."

Firma usaldusväärsust tõstab ka omavastutuskindlustus. See tähendab, et kui töö käigus midagi juhtub, teeb kahju tekitaja asja korda.

"Kalmistul kukkus üks puuoks mul käest pahasse kohta, põrkas ja lõhkus hauaplaadi ära. Andsin kalmistuvahile teada, tegin hauaplaadist igast küljest pildi ja tellisin uue täpselt samasuguse plaadi. Ühe maja juures kukkus puuoks veranda aknasse, muidugi tuli siis uued klaasid panna," toob ta näiteks.

Puid istutatakse nii labida kui kopaga

ArborWorksilt saab tellida ka puude istutamist. Väiksemate puude jaoks kaevatakse auk labidaga, suuremate tarvis tuleb ekskavaator appi võtta.

"17 viiemeetrist pärna Jõhvis Pargi tänaval keskkonnaameti maja ees on kõige kõrgemad puud, mida istutanud olen," ütles Roland Kontkar. "Suurte puudega tuleb palju mängida ja sättida, vahel mitu korda auku ja jälle välja tõsta, et auk paraja suurusega saaks ja puu juurekael mulla alla ei jääks."

Hiljuti istutas firma aiandusühistus hõbekuuski (enne võeti vanad puud maha), eelmisel nädalal pani Tartus maha kümme kahemeetrist mändi. Ka eraisikud on neid tellinud elupuu- või kuusehekki istutama.

"Koroonaajal on inimesed aiasõbralikumaks muutunud, ollakse rohkem kodus ja märgatakse, mida aias teha võiks," on Kontkar tähele pannud.

Kõrgusekartus ei tohi tööd segada

Mõnikord kutsutakse ArborWorksi ka teistsuguseid, ent samuti kõrgustes tegutsemist nõudvaid töid tegema.

"Oleme korduvalt puu otsast kasse alla toonud, samuti käinud nööride abil aknaid pesemas, kui neile tõstukiga ligi ei pääse," räägib Roland Kontkar.

Rohke lumega talvedel aetakse katustelt lund maha, ennekõike viilkatustelt, kuhu keegi eriti minna ei taha.

Tööd jätkub igal aastaajal ja firma võiks suuremaks kasvada, kui vaid töötajaid leiaks. Mõnigi on proovimas käinud, aga kõrgusekartuse pärast loobunud. Kui inimesel tõstukikorvis ka väikese tuulega kramp sisse tuleb, siis ta seal saega tööd teha ei saa.

"Natuke peabki kõrgust kartma, ma ise kardan ka. Kui üldse ei karda, muutud üleval hulljulgeks ja võid rumalusi teha," ütleb Roland Kontkar.

Head töömehed ja -naised on igatahes oodatud meeskonnaga liituma, lubab Kontkar kõigi CV saatjatega ühendust võtta.

Töö hind selgub kohapeal

Kui palju üks või teine töö maksab, ei ütle Roland Kontkar ühelegi kliendile enne, kui on käinud kohapeal oma silmaga üle vaatamas, mida täpselt teha on vaja.

"Pakume erinevaid lahendusi, selgitame, räägime läbi. Hinnapakkumise eest me eraldi raha ei küsi, töö eest saab tasuda ka järelmaksuga."

ArborWorksi teenustega saab tutvuda firma kodulehel arborworks.ee ja firma tegemistest lugeda nende Facebooki lehel. Roland Kontkariga saab kontakti e-posti aadressil info.arborworks@gmail.com või telefonil 5850 9873.

Kolmeharulise vahtra võttis Roland Kontkar elektriliinide vahelt okshaaval ja jupikaupa maha poole tunniga.

Foto: Matti Kämara

Tormiste ilmadega tuleb ArborWorksil tihtipeale tööplaani muuta ja minna kiiresti murdunud puid koristama.

Jõhvi kuue korteriühistu juht Riho Arus:

Meie teeme ArborWorksiga koostööd juba kolm või neli aastat. Kunagi kortermajade juurde istutatud puid pole kunagi hooldatud, nüüd on need suureks kasvanud ja mõnikord ka majale ohtlikuks muutunud. Kui puu tormiga murdub või korteriühistu otsustab, et mõni puu tuleb maha võtta, on ArborWorks alati kiiresti appi tulnud ning töö professionaalselt ja korralikult ära teinud.

Vähemalt ühe puu on ArborWorks ka päästnud, Kaare tänav 29 asuva maja lõunapoolses otsas kasvava toominga. Majaelanikud tahtsid, et ohtlik puu maha võetaks, aga arborist tegi korraliku hoolduslõikuse ja toomingas kasvab siiamaani. Hoolduslõikust on ühistud temalt tellinud ka nendele puudele, mis otseselt ohtlikud pole.

Roland Kontkar annab häid soovitusi, tegemist on pädeva inimesega, kes teab täpselt, mida ta teeb, ja tulemus on väga hea. Mina julgen küll tema firmat kõigile soovitada.

Copy
Tagasi üles