Toomas Hendrik Ilves: Euroopa peab ise oma turvalisuse eest vastutuse võtma (7)

Copy
Toomas Hendrik Ilves
Toomas Hendrik Ilves Foto: Elmo Riig

Endine president Toomas Hendrik Ilves rääkis USA väljaandes Washingtonexaminer, et Euroopal on aeg hakata ise oma turvalisuse eest vastutama.

«Venemaa ei kujuta enam Ameerikale eksistentsiaalset ohtu, pigem on tegu lihtsalt pool-allumatu tülika jõuga. Terrorism on pidev oht, millega tuleb tegeleda aga see ei nõua ülemaailmset sõda selle vastu ega n-ö läbikukkunud riikide demokraatia ümberkujundamist,» ütles Ilves.

Euroopa peab leidma Ilvese sõnul viisi, kuidas ise enda turvalisuse eest seista ning vastutada. «30 aastat pärast külma sõja lõppu väljendab Euroopa Ameerika suhtes ikka ebamäärast «strateegilist autonoomiat.» See määratleb Euroopa julgeolekut mitte nende reaalsete ohtude järgi, aga pigem kujutletava Ameerika «vaenlase» järgi. USA ise näeb oma rahvusvahelist kaitset Aasias, mitte nagu seni alates 1945. aastast, Euroopas,» rääkis ta.

Ameerika Ühendriikide järsk lahkumine Afganistanist tundub Ilvese hinnangul olevat pannud Ameerika seisma vastamisi uue reaalsusega. See tähendab, et «strateegiline autonoomia» on seni tähendanud tegevusetust. «Oma otseseima vastase, Venemaa, puhul, ei ole Euroopa Liit reageerinud agressiivsele tegevusele, sealhulgas sissetungidele, ebaõnnestunud riigipööretele, mõrvadele ja terroriaktidele ELi territooriumil,» ütles ta. Ilvese sõnul võib näitena tuua ka: Euroopa separatistlike liikumiste toetamine ja julgustamine, ulatuslikud vaktsineerimisvastased sotsiaalmeedia kampaaniad ja korduvad katsed mõjutada Euroopa Parlamendi valimisi, viimati Saksamaal.

«Ameerika jaoks on Venemaa olnud lihtsalt «häiriv jõud». NATO kaitseb Euroopat Venemaa ebatõenäolise sõjapidamise korral, kuid ülejäänu on siiski Euroopa, mitte Ameerika väljakutsed,» sõnas Ilves.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles