Eesti ja Soome siseminister arutasid sujuvama piiriületuse lahendusi

Brita-Maria Alas
, ajakirjanik
Copy
Jaani ja Ohisalo
Jaani ja Ohisalo Foto: twitter

Siseminister Kristian Jaani oli eile ja täna visiidil Helsingis, kus kohtus Soome siseministri Maria Ohisaloga. Lisaks arutelule Valgevene hübriidrünnaku üle arutlesid nad ka Soome ja Eesti vahelise reisimisega seotud teemasid. 

Ministrid keskendusid koostöö kõrval ka Euroopa siseturvalisuse aktuaalsetele teemadele.

Jaani ja Ohisalo kohtumise põhiteemaks oli Valgevene hübriidrünnak Euroopa Liidule ja Schengeni alale. Mõlema ministri hinnangul on rünnakule vaja vastata ELi tasemel asjakohaselt. Tuleb töötada selle nimel, et Euroopas oleks olemas paindlikud võimalused hättasattunud liikmesriikide abistamiseks.

Ministrid rääkisid ka sellest, kuidas kahe riigi vahel hõlbustada inimeste vaba liikumist ka Covid-pandeemia jätkudes. «Piirivalvurid on Covid-pandeemia ajal teinud väga head koostööd, liikumispiirangute kehtides selgitasid Eesti piirivalvurid Soomes ja Soome piirivalvurid Eestis reisijatele viirusest tingitud meetmeid ja riigipiiri ületamisega seonduvat,» selgitas Jaani.

Jaani sõnul on riikidevaheline liikumine praegu lihtsam, kuid tuleks mõelda ka liikumise sujuvusele. «Selleks on mõistlik teha kõik vajalikud toimingud, sh Covid-tõendite kontroll, ühel ajal, check-in'is, milleks inimesed peavad niikuinii varem sadamasse tulema.»

Ministrid rääkisid ka siseturvalisuse reformidest ja eelarvest. Järgmine kord kohtuvad Eesti ja Soome siseminister tuleval aastal Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles