Ehituse uus ajastu võimaldab teha keskkonnasõbralikke valikuid

Ruukki
Copy
Foto: Ruukki Constructioni arhiivi pilt

Keskkonnasõbralikkus pole enam ammu pelgalt trend, vaid eluviis. Kui igapäevaelus oskame keskkonda säästvaid valikuid teha aina paremini, siis maja ehitades või katust vahetades pole see nii lihtne. Õnneks on puhumas uued tuuled.

Väiksema ökoloogilise jalajäljega lahendused on aina populaarsemad nii professionaalses kui ka eramajade ehituses. Ehitusmaterjalide valimisel pööratakse erakordselt suurt tähelepanu materjalide võimele ajahambale vastu pidada. Selles vallas on Ruukki Construction oma 60-aastase kogemusega esirinnas, sest Ruukki kõrgeima kvaliteediklassi teraskatuste garantii on koguni 50 aastat.

Ühtlasi on teras populaarsematest katusematerjalidest kõige jätkusuutlikum, sest on kuni 100% taaskasutatav. Kui puudub vajadus uusi materjale toota, jääb tootmata ka hulk süsinikuheidet. Ka hooldust vajab teraskatus näiteks võrreldes bituumen- ja kivikatusega vähem. Ja tänu väiksemale kaalule on väiksemad ka transpordikulud.

Veelgi rohelisem ehitus

Aga Ruukkil on veelgi ambitsioonikamad plaanid. Maailma esimese ettevõttena plaanitakse SSAB terasmaterjale valmistada toormest, mis on toodetud ilma fossiilkütuseta. Uue lahendusena hakatakse kivisöe asemel kasutama vesinikku, mis võimaldabki tootmise nii unikaalseks ja keskkonnasõbralikuks muuta. Pilootprojektid on stardivalmis ning suurtootmisega plaanitakse algust teha juba 2026. aastal.

"Oleme seadnud endale kõrged eesmärgid," ütles Ruukki katusetoodete ärivaldkonna juht Jouni Metsämäki. Tema sõnul õpitakse tundma nii ehituspraktikat kui ka selle sotsiaalset tähtsust. Pilootprojekti jaoks otsitakse aga partnereid, kelle keskkonna- ja jätkusuutlikkuseesmärgid oleks Ruukki omadega kooskõlas, sest ehitusprotsessi peaks hindama tervikuna.

„Oma järjepideva arendustöö tulemusel loodame jõuda kiirelt fossiilkütuseta valminud terasest ehitustoodete pakkumiseni ning parandada läbi õhutihedate lahenduste hoonete energiatõhusust,“ lisas Metsämäki.

Foto: Ruukki Constructioni arhiivi pilt

Jätkusuutliku tegevuse mõju

Suures pildis on Ruukki Construction otsustanud 2026. aastaks vähendada oma süsiniku jalajälge 25% võrra. See on võimalik vaid juhul, kui tehased, sh seadmed on energiatõhusad, kasutades keskkonnasõbralikest allikatest pärinevat energiat.

Plaan näeb ette ka füüsiliste jäätmete vähendamist juba tootmise ajal. Ka toodete pakendamisel plaanitakse kasutusele võtta säästlikumad materjalid. Lisaks optimeeritakse logistikat selliselt, et Ruukki oleks kliendile lähemal ning tooted toodetaks ja tarnitaks täpselt selleks ajaks, mil neid vaja läheb.

Aga üleminek süsinikuneutraalsele ehitusele on pikk ja toimub mitmes etapis. Seniks jätkab Ruukki oma klientidele kõrgeima kvaliteediga teenuste pakkumist. Endiselt tugineb kaubamärk viimase kümnendi jooksul välja kujunenud väärtustele, milleks on kvaliteet, usaldusväärsus, tõhusus ja lihtsus.

Lisateavet leiate aadressilt www.ruukki.ee/tulevikukatus

Copy
Tagasi üles