Kaljulaid: Eesti presidendi võim peitub väärtustes ja rahva usalduses (14)

BNS
Copy
Kaljulaid pidas riigikogu ees kõne
Kaljulaid pidas riigikogu ees kõne Foto: Tairo Lutter

Eesti presidendi võim peitub põhiseaduses toodud väärtuste raamistikus ja rahva usalduses, ütles ametist lahkuv riigipea Kersti Kaljulaid riigikogus peetud kõnes.

«Alar Karisele antakse tänasest võimalus heita Eesti elule värske pilk, uue presidendi pilk. Parlamentaarne Eesti toetub just oma piiratud võimuga riigipeale, kes peab meie kõigi jaoks sõnastama, kust me tuleme ja kuhu läheme. Seda ootab temalt rahvas. Parlamentaarne Eesti usaldab oma riigipeale järelevalve põhiseaduse mõtte ja sätte üle. Seda nõuab temalt põhiseadus,» ütles riigipea ametist lahkuv Kaljulaid riigikogus ameti üleandmisel peetud kõnes.

Kaljulaid märkis, et presidendil on toetuda vaid põhiseaduses kirjeldatud liberaalsetele demokraatlikele väärtustele ja rahva usaldusele.

«Aga kas saabki olla veel suuremat toetust kui meie põhiseaduses toodud väärtuste raamistik? Või veel tugevamat mandaati kui rahva usaldus? Ei saa. Ja selles peitub Eesti Vabariigi presidendi võim,» sõnas Kaljulaid.

Kaljulaid nentis, et Eesti põhiseadus on lihtne ja selge ning põhiseadus, mille vastuvõtmisest möödub järgmisel aastal 30 aastat, ei ole vajanud muutmist selles, mis puudutab selle tekstiga loodud väärtusruumi.

See on Kaljulaidi sõnul läänelik väärtusruum. «Olen selle üle väga õnnelik, et Eesti on jäänud truuks oma 1992. aastal põhiseaduses sõnastatud valikutele, sest ainult selline Eesti saab olla igavesti iseseisev,» ütles ta.

Kaljulaid märkis, et Eesti ees seisab palju keerulisi valikuid, mis on seotud rohepöördega, üleminekuga eestikeelsele haridusele ja üha kiiremini muutuva maailmaga ning valikuid tehes ei ole paremat teejuhti kui põhiseaduslikud väärtused.

«Asjad saavad halvasti minna siis ja ainult siis, kui me ise neist väärtustest taganeme. Viimased viis aastat on küll olnud täidetud pingeliste aruteludega just nendesamade väärtuste üle. Aga olen tundnud Eesti rahva suur toetust neile väärtustele,» ütles Kaljulaid.

Kommentaarid (14)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles