Taliban nimetas NATO poliitikat Afganistanis läbikukkumiseks

Copy
Zabihullah Mujahid.
Zabihullah Mujahid. Foto: Kabir/Scanpix

Islamiliikumine Taliban nimetas NATO poliitikat Afganistanis läbikukkumiseks ja kutsus liitu edaspidi üles keskenduma diplomaatiale, edastas esmaspäeval meediakanal Ariana News.

Meediakanal vahendas Talibani teabe- ja kultuuriministri asetäitja Zabihullah Mujahidi avaldust.

«NATO peasekretär Jens Stoltenberg võib mõnda aega tunda seal kaotusvalu ja rääkida ebaõnnestumisest Afganistanis, kuid NATO peab mõistma, et rünnakute aeg on möödas ja on vaja minna diplomaatia teed,» ütles Mujahid.

«Ühtlasi ei luba Taliban kunagi maailma suurriikidel, sealhulgas Hiinal ja Ühendriikidel, kasutada Afganistani puhversõja platvormina,» kinnitas Mujahid.

ÜRO peasekretär Antonio Guterres sarjas esmaspäeval Talibani antud murtud lubadusi naistele ja tüdrukutele.

Guterres kutsus samas maailma taaskord üles süstima Afganistani abiraha, et vältida selle täielikku majanduslikku kokkuvarisemist.

«Olen eriti mures, kui näen Talibani poolt Afganistani naistele ja tüdrukutele antud lubaduste murdmist. Ma palun tungivalt Talibani, et nad neid lubadusi täidaksid, mis tulenevad rahvusvahelisest inimõigusest ja humanitaarõigusest,» rääkis Guterres ajakirjanikele.

Talibani delegatsioon kohtub Euroopa Liidu (EL) esindajatega teisipäeval Dohas. Sellest teavitas talibite välisministri kohusetäitja Amir Khan Muttaqi päev pärast Ühendriikide delegatsiooniga peetud otsekohtumist.

«Homme kohtume EL-i esindajatega. Meil on olnud positiivseid kokkusaamisi teiste riikide esindajatega,» lausus Muttaqi esmaspäeval üritusel, mille korraldas Katari pealinnas paiknev konfliktide ja humanitaaruuringute keskus.

«Me soovime positiivseid suhteid kogu maailmaga. Me usume tasakaalustatud rahvusvahelistesse suhetesse. Me usume, et seesugused tasakaalustatud suhted võivad päästa Afganistani ebastabiilsuse eest,» märkis Muttaqi.

«Head suhted Afganistaniga on kõigile kasulikud,» avaldas Muttaqi arvamust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles