Reitingud: Reformierakond juhib napilt EKRE ees (19)

BNS
Copy
Peaminister Kaja Kallas
Peaminister Kaja Kallas Foto: Tairo Lutter

Reformierakond säilitas oktoobris napi edu Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) ees ning Keskerakond kasvatas omakorda vahet toetust kaotanud Eesti 200 ees, selgus ERR-i tellitud Turu-uuringute AS-i üle-eestilisest küsitlusest.

Küsitlus puudutas inimeste eelistusi riigikogu valimistel ja sellele vastas 1000 täisealist Eesti kodanikku. Tulemuste esitlemisel eemaldati «ei oska öelda» vastajate osakaal - selliseid vastajaid oli oktoobris 27 protsenti ehk valimiste lähenedes on inimestel tekkinud selged eelistused.

Kõige populaarsem erakond on jätkuvalt Reformierakond, mida toetas sarnaselt septembrile 24 protsenti täisealistest valimiseelistust omavatest Eesti kodanikest.

Samas on Reformierakonna edumaa populaarsuselt järgmise erakonna, EKRE ees äärmiselt napp. EKRE-t toetas 23 protsenti.

Populaarsuselt kolmas erakond on Keskerakond 19 protsendiga, kuu varem oli Keskerakonnal toetajaid 17 protsenti.

Neljandal kohal oli Eesti 200 13 protsendi suuruse toetusega. Nende toetus on võrreldes septembriga kolme protsendipunkti võrra langenud, mis on statistiliselt ainus oluline muutus erakondade toetustes.

Isamaa ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) toetus oli oktoobris võrdne - mõlemal seitse protsenti. Kuu varem oli Isamaa toetus kaheksa ja SDE-l seitse protsenti.

Ülejäänud erakondade toetus jäi allapoole valimiskünnist: Rohelisi toetas kolm protsenti, Eesti Tulevikuerakonda üks protsent ning muid erakondi alla ühe protsendi valijatest. Kolm protsenti annaks oma hääle üksikkandidaadile.

Kui veel septembris oli Tallinnas Keskerakonna ja Reformierakonna toetus võrdne, siis oktoobris on Keskerakond saavutanud edumaa: Keskerakonda toetas 30 ja Reformierakonda 21 protsenti valimiseelistust omavatest pealinlastest.

Ka Ida-Virumaal on Keskerakond taas saavutanud liidripositsiooni - toetus selles regioonis 31 protsenti. Ida-Virus on Keskerakonnale põhikonkurendiks EKRE, keda toetas 23 protsenti.

Põhja-Eestis on kõrgeim Reformierakonna toetus 31 protsendiga, Lääne- ja Kesk-Eestis aga EKRE toetus vastavalt 32 ja 27 protsendiga.

Lõuna-Eestis on EKRE ja Reformierakonna toetus sisuliselt võrdne - EKRE-t toetab 27 ja Reformierakonda 29 protsenti.

Eestlaste seas on populaarseim erakond jätkuvalt Reformierakond 27 protsendiga, millele järgnevad EKRE 24 ning Eesti 200 ja Keskerakond võrdselt 13 protsendiga. Isamaad toetas üheksa, SDE-d seitse, Rohelisi kolm ning Tulevikuerakonda üks protsent eestlastest valijatest.

Muudest rahvustest valijad toetavad kõige sagedamini Keskerakonda - 51 protsenti. Järgnevad EKRE 14 protsendiga, Eesti 200 kümne protsendiga, Reformierakond ja SDE mõlemad kuue protsendiga, Rohelised kahe protsendiga, Isamaa, Eestimaa Ühendatud Vasakpartei ja Eesti Iseseisvuspartei kõik ühe protsendiga.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles