Valimisteenistus: valimiste infosüsteemi tööd tõkestas turvapiirang (11)

Copy
Hääletamine.
Hääletamine. Foto: Dmitri Kotjuh

Täna hommikul oli 40 minutit takistatud valimiste infosüsteemi töö. Põhjuseks oli turvakaalutlustel seatud piirang. Häireid esines küll üle Eesti, aga mitte kõikide jaoskondade töö polnud häiritud.

Probleemi tekitas Riigi Infosüsteemide Ameti (RIA) turvakaalutlustel seatud piirang, mis ei lubanud liiga palju päringuid teha ühe IP-aadressi pealt, et vältida võimalikke teenuse tõkestamise ründeid.

«Valimiste infosüsteemi pääsemisega oli umbes 40 minuti jooksul probleeme üle Eesti. RIA vaatas piirangud üle ning süsteemi kasutamises enam probleeme ei esine,» teatas riigi valimisteenistuse kommunikatsioonijuht Kristi Sobak.  

Koitmäe: kui mõni valija siiski heitus ja jättis hääletamata, kutsume teda tagasi jaoskonda minema ja valimistel osalema

Riigi valimisteenistuse juht Arne Koitmäe toonitas, et tõrkest hoolimata hääletamine jaoskondades ei katkenud ja kõik valijaid said oma otsuse teha.

«Märge hääletamise kohta elektroonilisse valijate nimekirja tehti kohe pärast tõrke kõrvaldamist. Kui mõni valija siiski heitus ja jättis hääletamata, kutsume teda üles tagasi jaoskonda minema ja valimistel osalema,» selgitas Koitmäe.

Probleemi lahendamiseni toimus jaoskondades hääletamine nn ümbrikusse – see tähendab, et valija paneb oma valikuga hääletamissedeli väiksemasse sisemisse ümbrikku ja see pannakse omakorda välimisse ümbrikku, millel on kirjas valija andmed.

Välimisi ümbrikke hoiustab valimisjaoskonna komisjon. Valimiste infosüsteemi töö taastudes kontrollitakse elektroonilisest valijate nimekirjast välimisele ümbrikule kantud andmed üle, tehakse süsteemi hääletamise kohta märge ning pannakse sisemine ümbrik hääletamiskasti.

Tõrked kõrvaldatud 

Tallinna valimiskomisjoni esimehe, linnasekretär Priit Lello sõnul esines jaoskondades hääletamisel tehnilisi tõrkeid, kuid nüüdseks on need kõrvaldatud.

«Mul on hea meel, et Tallinna jaoskonnakomisjonid suutsid tagada valimistoimingud tõrgetest hoolimata. Korraldasime jaoskondade töö operatiivselt ümber, et tagada hääletamise võimalus. Tänan kõiki jaoskondi väga operatiivse tegutsemise eest ja valijaid mõistva suhtumise eest,» teatas Lello pressiesindaja vahendusel.

Lello toonitas: «Kui mõnel valijal siiski jäi oma hääl andmata, kutsun neid jaoskonda hääletama. Ühtlasi kutsun üles kõiki tallinlasi valimistel osalema. Täna ja homme on võimalik lüüa valimistel kaasa ning anda hääl oma kandidaadi poolt. Head inimesed – tehke oma hääl kuuldavaks.» 

15. oktoobri õhtuks oli oma hääle andnud üle 304 000 inimese.

Täna on kohalike valimiste viimane e- ja eelhääletamise päev

E-hääletamine lõpeb täna õhtul kell 20. Samuti lõpeb õhtul kell 20 eelhääletamine valimisjaoskondades.

E-hääletamine algas esmaspäeva hommikul kell 9 ja lõpeb täna õhtul koos eelhääletamisega jaoskondades. Sellest aastast saab valija ka pühapäevasel valimispäeval jaoskonnas pabersedeliga hääletades oma e-häält muuta.

448 valimisjaoskonda üle Eesti on avatud täna kella 12.00 hommikul kuni kella 20.00 õhtul. Nendest valimistest alates on kasutusel elektrooniline valijate nimekiri ehk paberi asemel on nimekiri arvutis. See tähendab, et valija pole enam seotud ühe kindla valimisjaoskonnaga ja saab oma linnas või vallas, Tallinnas linnaosas hääletada ükskõik millises jaoskonnas. Valimisjaoskondade kohta saab rohkem infot kaardirakenduselt aadressil jsk.valimised.ee

Valimisjaoskonda kaasa tuleb võtta kehtiv isikut tõendav dokument, näiteks pass, ID-kaart, juhiluba või pensionitunnistus. Kui valijal on tervislikel või mõnel muul mõjuval põhjusel raske või keelatud (näiteks lähikontaktsena) valimisjaoskonda kohale tulla, saab ta taotleda kodus hääletamist. Selleks tuleb esitada kohalikule omavalitsusele taotlus. Suulise taotluse saab esitada omavalitsuse määratud telefoninumbril täna kella 12-st kuni 20-ni ning pühapäeval kell 9-st kuni 14-ni.

Koroonaviiruse nakatumisnäit on murettekitav, kuid kohalikud valimised on võimalik läbi viia turvaliselt, kui peame ühiselt kinni riiklikest kokkulepetest. Riigi valimisteenistus palub iseenda ja teiste tervise hoidmiseks kanda valimisjaoskonnas maski, hoida teiste valijatega vahet, desinfitseerida käsi ja haige või lähikontaktsena püsida kodus.

Kohaliku omavalitsuse volikogu valivad 79 omavalitsuse elanikud. Kokku kandideerib 10 025 inimest.

Allikas: riigi valimisteenistus 

Kommentaarid (11)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles