6 nõuannet, kuidas valgustusega vannituppa meeleolu luua

Copy
Foto: Villeroy & Boch

Vannituba sisustades tasub kindlasti läbi mõelda valgustuslahendused, mis võiks olla ühtaegu nii praktilised kui ka meeleolu tekitavad. Kuna valgusel on suur mõju inimese meeleolule ja enesetundele, siis aitavad vannitoas õiget meeleolu luua erinevad põnevad valgustuslahendused.

Villeroy & Boch Gustavsberg Eesti müügi- ja turundusjuhi Aivi Paju sõnul ei ole vannituba juba ammu üksnes isikliku hügieeni funktsiooniga ruum, vaid koht, kus tänapäeva kiires elutempos endale lõõgastumiseks aega võtta. Kuidas aga luua vannituppa õdus meeleolu?

1. Jälgi värvitemperatuuri.

Valguse mõju ei sõltu ainult heledusest, vaid ka valguse värvist või värvitemperatuurist. Inimese jaoks hubase sooja valguse temperatuur on vahemikus 2000 kuni 3000 kelvinit. Neutraalne valge umbes 4000 kelviniga loob selge ja funktsionaalse atmosfääri. Värvitemperatuur 6000 kelvinit tekitab päevavalge heleda värvi, mis on väga sarnane loomulikule päevavalgusele ja millel on stimuleeriv toime. Valgustust planeerides ei tohiks unustada, et olenevalt aastaajast on inimese valgusvajadus ja - tajumine väga erinevad.

Foto: Villeroy & Boch

2. Hommiku- ja õhtuvalgus.

Kasuta valguse erinevaid efekte vannitoas loovalt - ja seda nii päeval kui ka öösel. Varahommikul on väga rahustav hämar valgus, mis kohandub aeglaselt inimese ärkvelolekuga. Pärast värskendavat dušši aitab kõige paremini päevaks valmistuda, meikida ja habet ajada, loomulik valgus. Samas õhtuti muudab pehme meeleoluvalgus lõõgastavad spaaprotseduurid ja vannimõnud veelgi hubasemaks. Ja õrn öövalgusti on meeldiv viis öise vannitoa külastuse turvaliseks muutmiseks.

Foto: Villeroy & Boch

3. Peeglid ja kapid kui nutikad valgusallikad.

Ideaalsed valgusallikad, mis pakuvad erinevaid valgusvõimalusi, on valgustatud peeglid või peegelkapid, näiteks More to See Lite ja My View Now. Need on varustatud LED valgustitega, mis on hämardatavad ja mille intensiivsust ja -soojust saab vastavalt vajdusele ja meeleolule reguleerida. LED tuled on sisse ehitatud ka uue Subway 3.0 vannitoakollektsiooni mööblisse - need valgustavad sahtlite avamisel kapi sisu, aidates hämaras vannitoas leida sealt vajalikud esemed. Samuti on LED meeleoluvalgusti paigaldatud ka valamukappide alaserva, mis lubab pimedas vannitoas nii suurtel kui väikestel hõlpsamini orienteeruda ilma, et peaks põhivalguse sisse lülitama.

4. Luksuslikult kumav vanni äär.

Kapi- ja peeglimudelid ei ole ainsad, kuhu nutikad valguslahendused on pugenud. Olenevalt vannitoa disainist, aitab selle õdusaks heaoluoaasiks muuta või hoopis luksuslikku puudutust lisada vanni serva alla paigaldatud valgust kumav valgusriba. Väga olulise mugavuslahendusena saab kõikide eri valgustuselementide hämardamiseks ja lülitamiseks kasutada kaugjuhtimispulti.

Foto: Villeroy & Boch

5. Valgustatud tualettpoti loputusnupud.

Peale vannitoamööblisse integreeritud ja peeglites oleva LED-valgustuse on meeleoluvalgusega saadaval ka seina WC-pottide loputusnupud. „Eriti tänuväärne on selline lahendus inimestele, kes öösel tualetti kasutavad. Prill-laua serva alt kumav pehme valgus ei ärrita silmi, kuid pakub piisavat valgust öisteks toiminguteks ning ka õrnalt helendav loputusnupp on lihtsamini leitav,“ selgitab Villeroy & Boch Gustavsbergi esindaja.

Foto: Villeroy & Boch

6. Nutikas vannituba.

Vannitoasisustuse valgusfunktsioonid saab ühendada nutika kodu süsteemiga Zigbee® koduautomaatikakomplekti kaudu. Peegli, peegelkapi ja mööbli valgustust saab seejärel juhtida rakenduse või häälkäskluse abil. Samuti saab erinevaid seadmeid ja funktsioone üksteisega eraldi ühendada. Näiteks saab vannitoa valgusheledust kombineerida kellaajaga - hommikusest pehmest äratusvalgusest kuni turvalise öövalguseni pimedas. Samuti saab vannitoa valgustuse ühendada teiste nutikodu võimalustega, nii et raadio lülitab varahommikused uudised alati õigel ajal sisse või Bluetooth-kõlar mängib vannisoleku ajal lemmik playlist’i.

Foto: Villeroy & Boch
Copy
Tagasi üles