Töö, mis muudab elu

Copy
Foto: UpSell

Roman Okunev otsustas kaks aastat tagasi, et võtab oma edu enda kätesse ning otsustas liituda UpSelli müügimeeskonnaga. Tänaseks on ta otsusega enam kui rahul ja julgustab teisigi seda sammu ette võtma. Et müügitööga on seotud nii mõnigi müüt, on Roman nõus avama otsemüügi turundustöö tagamaid ning rääkima, mis kõrgusi on see töö aidanud tal elus vallutada.

Foto: Roman Okunev

Mis tööd teed ja miks sellise töö valisid?

Minu otsus UpSelli tiimiga liituda oli spontaanne. Tegelen aktiivmüügiga kaubanduskeskuses – räägin otse potentsiaalse kliendiga ja lahendan televisiooni ja internetiga seotud probleeme. Enne UpSelliga liitumist töötasin velotakso juhina ja rääkisin väga palju välismaalastega. Pärast minu ekskursiooni ütles mõnigi, et olen hea müügimees. Need sõnad ei läinud mu peast kuhugi ja ma hakkasin otsima tööd müügialal. Juba intervjuul sain aru, et see töö on täpselt mulle! Peamine põhjus UpSelliga liitumiseks oli ikkagi see, et müügitöö annab võimaluse valida – valida, kui palju tööd ma teen, millal töötan ja kui palju ma lõpuks teenin.

Minu kõige suurem hirm on töötada kogu elu üheksast viieni ja saada kogu aeg sama palka kohas, kus minust ei sõltu midagi. Mulle meeldib, et siin on kõik minu kontrolli all. Ise otsustan, kui palju ja hästi ma töötan ning teenin. Olen elule tänulik, et siia sattusin.

Milline su tööpäev välja näeb?

Müügitööle on oluline minna õige energiaga. Et tööle jõudes oleks enesetunne hea, teen hommikul väikese trenni, söön korralikult ja loen müügialased raamatud, et meelestada end õigele lainele. Kui enesetunne tööl on halb, on ka tulemus halb ja see mulle ei sobi. Tööle jõudes on mul peas juba kõik selge, mida räägin ja millise energiaga.

Keskusesse jõudes hakkan inimestega rääkima ja üritan teada saada, kuidas muuta kliendi koduteenused paremaks. Kui esimene õnnelik klient läheb laua juurest ära, jätkan lähenemistega. Ja niimoodi kümme-üksteist tundi, muidugi väikeste pausidega. Kusjuures, energiat on mul pika tööpäeva lõppedes isegi rohkem ja tihti tundub, et võiks veel mõne tunni tööd teha. Kui su töö on tulemuste põhine ning saad päeva lõpuks aru, et oled äge inimene ja tegid tööd hästi, siis on ka enesetunne väga hea. Tihti teengi pärast tööpäeva ületunde, kui tulemus pole see, mida tahtsin või kui on energiat üle.

Kui paljud sind ära viitsivad kuulata ja kuidas sa pärast nii paljusid keeldumisi ikka-jälle tahad inimestele läheneda?

Alustame sellest, et siin sõltub kõik ainult endast. Kui olen tuim ja emotsioonitu, seisan valesti ja räägin nagu robot, siis keegi ei peatu. Kui teha kõik õigesti, siis inimeste protsent, kes peatuvad, on tunduvalt suurem. On olemas erinevaid inimesi – ühtedel on halb päev ja nad on negatiivsed – ütlevad ei. Teised aga on rõõmsad ja positiivsed ning kuulavad su huviga ära. Eks suhtarv on kuskil 60/40 – 40 protsenti peatub.

Ei ütlemine on okei. Müügiinimene peab olema vastupidav, et teha seda tööd edukalt. Isegi kui kuuled kümme korda «ei», toob üks positiivne klient kogu energia tagasi. Tahan seda teha, sest tean, et inimesed ei saa kogu päeva jooksul mulle ei öelda. Kui peatumise protsent on väike, siis analüüsin, mida ma teen valesti, saan oma vigadest aru ega korda neid rohkem. Kui inimesed ei jää seisma, siis ainuke, kes on süüdi, olen mina. Tuleb olla personaalne ja originaalne.

Foto: Anton

Kas äraütlemised enesekindlusele ei mõju? Miks üldse sellist tööd teha, kus pidevalt nii palju vaeva peab nägema?

Pigem ei kui jah. Kõik sõltub sellest, kuidas äraütlemisele reageerid. Kui teed üht ja sama viga mitu korda ega analüüsi, siis tekib tunne, et oled ise rumal. Kui aga saad enda veast aru ega korda seda, siis hakatakse rohkem jah ütlema. Siin tööl on tohutu enesearengu- ja teenimise võimalus. Sellisel tööl on palgasumma kõige parem indikaator sinu arengust. Suurem areng tähendab suuremat palka. What doesn't kill you, makes you stronger. Meie töö puhul siis rikkamaks ja edukamaks.

Millal siis veel teha seda tööd, kui mitte noorena? Ikka siis, kui on palju energiat. See on parim aeg, et muuta end paremaks ja saada rohkem raha, investeerida endasse ja tulevikku. Minu silmis pole parem töötada kogu elu kontoritööl ja pensionile minnes rahata olla. Siit töölt lähen varem pensionile ega mõtle enam rahale.

Kuidas müügitöö sind arendanud on?

Väga tugevalt. Kogu meie elu on üks suur müük. Enne seda tööd oli mul selles palju nõrkusi. Esimene ja kõige suurem arengukoht oli enesekindlus – kui lahkud iga päev enda mugavustsoonist, lähened võõratele, siis sinu sotsiaalsed oskused kasvavad kiiresti. Enne aktiivmüügi tööd oli minu jaoks raske õues võõraga rääkima hakata või midagi küsida. Lisaks tegi mu kogelemine asja raskemaks. Nüüd see on loomulik ja lihtne minu jaoks. Õppisin õigesti hingama nii, et kõne oleks ladus ja pingevaba, tegin korda enda kehakeele ja õppisin, kuidas olla harmoonias oma kehaga.

Teine asi on distsipliin. Nii mu elustiil kui oskus rahaga ümber käia on siin tööl palju paremaks muutunud. Kui palk on tulemustepõhine, siis on sinu huvides teha kõik, et olla tööl võimalikult produktiivne. Kui enne tööd ei tee trenni ega maga piisavalt, siis tööpäeva alguses oled unine ja tööpäeva keskel on energiatase juba väga madal. Samamoodi mõjutab enesetunnet ja edukust toitumine – kui toit on liiga magus või rasvane, tuleb väsimus, sest keha paneb liiga palju energiat toidu seedimiseks. Kõik kahjulik viib fookuse töölt eemale. Kõik need tegurid panevad sind tervislikumat elustiili viljelema. Elukvaliteet, tervis ja lõpuks ka palk kasvavad tugevalt.

Kolmas asi on mõtteviis – lihtne ja loogiline. Üks tark mees ütles: «Kui veedate aega viie miljonäriga, saate kuuendaks. Kui suhtlete viie kerjusega, saate kuuendaks.» Tegin minagi kuus aastat tagasi suitsu, kuid lõpetasin hiljuti seetõttu, et väga vähesed kolleegid suitsetavad. Märkamatult viis see töö mind edukate inimeste teele ja olen saatusele väga tänulik, et siia sattusin.

Eks tööd tehakse ju ikka enamasti selleks, et ära elada. Kas sellest tööst elab hästi ära?

Kui annad endast parima ning kiusatustele ja laiskusele alla ei anna, siis elab väga hästi ära ja jääb piisavalt raha, et investeerida enda arengusse ja tulevikku. See töö on nagu mäng – mida kõrgem on tase, seda suurem on teenistus. Kõik sõltub endast.

Kellele selline müügitöö sobib?

Enda näitel võin julgelt öelda, et absoluutselt igaüks, kes tahab muutuda paremaks ja saavutada elus enneolematuid kõrgusi, peaks end proovile panema müügitööl. Isegi need, kes ei armasta palju inimestega rääkida. Ehk on just see töö lahendus. Sa ei pea tervet treppi nägema, lihtsalt tee esimene samm. Võimalused siin tööl on aga piiritud.

UpSell ootab endaga liituma kõiki praegusi ja tulevasi müügihaisid, kes otsivad võimalust olla ise enda aja ja palga üle otsustajad. Kui tahad leida end samasugusest eduloost nagu Roman, vaata UpSelli kodulehte ja liitu müügitiimiga.

                  

Copy
Tagasi üles