Teeme selgeks, kas Sinu kodus on kohustuslik suitsuandur, vinguandur või mõlemad

Copy
Foto: G4S

Milline andur ja millises eluruumis või elumajas täpselt kohustuslik on? Kas suitsuandur peab olema ka garaažis ja puukuuris? Seoses vingugaasianduri kohustuslikuks muutumisega väga paljudes majapidamistes kuuleme seesuguseid küsimusi aina sagedamini.

Toome teemasse selgust ja paneme täpselt kirja, kus ja milline andur kohustuslik (loe: elude päästmiseks vajalik) on.

SUITSUANDUR

Anduriga, mis Eestis on päästnud kindlasti juba sadu elusid, on asi selge.

Alates 1. juulist 2009 peab suitsuandur olema igas eluhoones ehk eramajas ja korteris.

  • Kohustuslik miinimum on üks töökorras suitsuandur majapidamise kohta.
  • Soovituslik miinimum on üks suitsuandur ühe korruse kohta.
  • Tegelikult võiks lokaalne suitsuandur olla igas ruumis – nii on tulekahju varase avastamise võimalus kõige suurem.
  • Ära unusta suitsuandurit paigaldada ka suvekoju.

Lisaks eluhoonetele võiks suitsuandur olla ka saunas, kuuris ja garaažis.

Siinkohal tuleb tähele panna, et andur oleks sobilik niiskesse või jahedasse ruumi. Muidu võib juhtuda, et andur hakkab näiteks saunas tekkiva auru tõttu tekitama valehäireid või lakkab liigniiskuse pärast lihtsalt töötamast.

NUBLU suitsu- ja vinguanduri soovituslik töötemperatuur on +5 … +45 kraadi. Madalam või kõrgem temperatuur võib kaasa tuua valehäireid või jääb häire õigel ajal hoopiski edastamata.

NB! Pea meeles, et igal suitsuanduril on oma eluiga. Tavaliselt on see 7–10 aastat. Kuna paljud on anduri paigaldanudki 2009. aastal, tasub üle vaadata, kas laes oleva anduri eluiga pole ehk läbi saanud.

VINGUANDUR

Et aru saada, milleks vinguandur üldse vajalik on, paari sõnaga sellest, mis on vingugaas.
Vingugaas on põlemisel tekkiv lõhnatu ja nähtamatu gaas.

Vingugaasi tekkimise oht on suur, kui Sinu kodus on:

  • gaasikatel
  • gaasiveesoojendi
  • pliit
  • ahi
  • kamin

Gaasiseadmega kodud ja seadusemuudatus

2018. aastast on Eestis kohustuslik paigaldada vingugaasiandur kõikidesse eluruumidesse, milles asub korstnaga ühendatud gaasiseade. Enim levinud gaasiseadmed on veesoojendi ja katel. Need on veel paljudes kortermajades ja niisuguste veesoojenditega juhtunud õnnetuste tõttu on info selle mürgise gaasi ohtlikkuse kohta ka üha enamate inimesteni jõudnud.

1. märtsist 2021 on kõikides gaasikütteseadmega või gaasiveesoojendiga hoonetes vingugaasiandur kohustuslik. See tähendab, et isegi sellises hoones, kus püsivalt ei elata. Vingugaasiandur on hoones kohustuslik ka siis, kui eluruumis paikneva gaasiseadme korral on tehniliste abinõudega välditud vingugaasi teke ja eluruumi sattumine.

Tahkeküttekoldega kodud

1. märtsist 2021 on vingugaasiandur kohustuslik hoones (nii neis, kus elatakse püsivalt, kui ka kõigis teistes hoonetes – suvilad, saunad, garaažid jne), kus on tahkekütteseade:

puuküttel ahi
kamin
pliit
katel
vms, mis võib ohtlikku vingugaasi tekitada.

Anduri paigaldamiseks on aega 2021. aasta lõpuni.

Vinguanduri omamine sellistes hoonetes on oluline just seepärast, et tihti ei tea ka inimesed ise, et nende küttekolle on katki või nad kasutavad valesid kütmisvõtteid. Ka NUBLU klienditeenindajad on kuulnud lugusid, kus vingugaas on tuppa pääsenud katkisest ahjust, millest inimene ise teadlik ei olnudki. Oma sagedaste peavalude põhjus on alles siis teada saadud, kui koju on paigaldatud NUBLU suitsu- ja vinguandur ja see on hakanud edastama vingugaasihäireid.

Sagedasem põhjus vingugaasi tuppa pääsemisel on siiski kütmisvõtted, mis püüavad soojust kokku hoida. Inimesed kipuvad siibri liiga vara sulgema, et kütmisest maksimaalne soojus välja pigistada. Kuid nii pääseb lisaks soojale tuppa ka vingugaas.

NUBLU andur tuvastab nii vingu- kui ka tuleohtu ning vastab kõikidele Euroopa Liidus kehtestatud nõuetele. Lisaks teavitab see ohust ka G4Si, kes vajadusel Sulle või Sinu kodule ja lähedastele kohe abi saadab. Nii ei jää nähtamatu vingugaas enam tuvastamata ja tulekahju avastamata, kuna kedagi ei olnud kodus anduri alarmi kuulmas.

Allikad:
Copy
Tagasi üles