Mida tähendab Europlasteri fassaaditehnoloogia, mida võrukad kiidavad?

Copy
Enam kui poolte Võru korterelamute fassaadid rekonstrueerinud Europlasteri meeskond on tuntud kui tublid ja kiidetud töömehed.
Enam kui poolte Võru korterelamute fassaadid rekonstrueerinud Europlasteri meeskond on tuntud kui tublid ja kiidetud töömehed. Foto: Aigar Nagel

Võru linna rekonstrueeritud kortermajad paistavad silma oma unikaalse välimusega – majade fassaadid on ilusad nagu uutel majadel ning käekiri selgelt teiste ehitajate toodangust eristuv. Hakkasime uurima, kes on selle tehnoloogia taga ning jõudsime ehitusfirmani Europlaster OÜ.

Europlaster on hoonete krohvimisega tegelenud juba aastast 2001. Ettevõtte asutaja Raimond Rääk nendib, et aastakümnetega on läbi käidud nii tulest kui ka veest, katsetatud kõiki enimlevinud krohvimise tehnoloogiaid ning jõutud parima lahenduseni, millega on täna rekonstrueeritud enam kui pooled Võru linna kortermajade fassaadidest.

Lühidalt öeldes on see Ameerikast pärit krohvimistehnoloogia kõige lihtsam, vastupidavam, kiirem, optimaalsem ning väga kena tulemusega lahendus. Kes ehitajatest on korra seda proovinud, see enam teisiti teha ei taha. Ja kes majaomanikest on lasknud niimoodi oma hoone krohvida, kiidavad tulemust aastaid!

Lihtsalt selgitades on vahe selles, et harilikult alustatakse Eestis kortermajade fassaadide rekonstrueerimist kõverate seinte loodimisest ja nende sirgeks ladumisest penoplasti või villaga, jättes kohati seinte ja soojustuste vahele isegi kuni 10 sentimeetrit vaba tasandusruumi. Europlasteris nii ei tehta, vaid kleebitakse soojustav penoplasti otse välisseina, jätmata vahele õhuvahesid. Seejärel lõigatakse soojustuse sisse kenad kolmnurkse kujuga vuugid, mis on väljanägemiselt samasugused nagu kaasaegsete kortermajade tänapäevastel seinapaneelidel.

Kõik niimoodi valmivad paneelid on üksteise suhtes sümmeetrilised ja identsed. Seejärel lihvitakse iga paneel ükshaaval sirgeks ning ongi sein krohvimiseks valmis. Kusjuures tavaliselt on ehitusel ulatuslike ühekrohvisüsteemsete fassaadipindade puhul probleemiks viimase krohvikihi paigaldamine, sest suurtel seintel pole jätkukohti ette nähtud, aga krohv kuivab piisavalt kiiresti, jättes inetud jätkukohad näha. Selle tõttu palgatakse sageli objektile korraga krohvima palju inimesi. Europlasteri tehnoloogia ei pane selliseid piiranguid peale, vaid neil võib üks mees kasvõi mitu päeva paneele krohvida ja viimistleda, sest töö käib ruudu kaupa ja jätkukohti ei jää näha.

Lisaks on Europlasteri meetodi puhul veel üks pluss: kui kurikaelad peaksid korter­elamu välisseinu juhtuma sodima või lõhkuma, saab fassaadi remontida ja üle krohvida ühe ruudu kaupa ning tulemus jääb samasugune nagu ülejäänud fassaad. Ühekrohvisüsteemi puhul ei ole võimalik kahjuks parandust nii teha, et see pärast näha ei jää.

«Kohati on arusaamatu, miks Eestis ei olda veel üle mindud nii mugavale ja kauakestvale tehnoloogiale. Ühest küljest tõenäoliselt ei oska või pole harjunud projekteerijad seda projekteerima, kliendid ei tea küsida ning ehitajad on kinni omas mugavustsoonis. Teisalt on kummaline, et objektidel on ju alati ehitusjärelevalve, kes käib nii-öelda loodiga valminud fassaade mõõtmas ja ehitajatele etteheiteid tegemas – see valu jääks ära, kui kasutada meie süsteemi,» räägib Rääk. «Kõigi nende aastate jooksul pole olnud valminud fassaadidega probleeme ning ka 10 aastat tagasi krohvitud seinad püsivad kaunid ja terved tänaseni.»

Europlasteri krohvitehnoloogia on omanäoline, soodne ja jätkusuutlik lahendus, mis püsib aastakümned terve ja kaunina.
Europlasteri krohvitehnoloogia on omanäoline, soodne ja jätkusuutlik lahendus, mis püsib aastakümned terve ja kaunina. Foto: Aigar Nagel

Europlaster alustas Eestis tegevust ligi 15 aastat tagasi, et pakkuda oma klientidele nii kaasaegseid krohvisüsteeme kui ka sajanditetaguseid vanu häid läbiproovitud krohvistiile alates traditsioonilistest savi- ja lubikrohvidest moodsate materjalide ning stiilideni. Viimased 10 aastat on tegutsetud ka Soome ja Rootsi turgudel.

Kõigile Europlasteri poolt teostatud töödele kehtib seadusejärgne garantii, erandina antakse aga kuni viieaastane garantii soojustuskrohvitöödele, kui tööd on teostatud vastavalt Europlasteri soovitustele.

«Oleme aastaid tegelenud majade renoveerimise ja soojustamisega ning võtnud hinnapakkumisi paljudelt firmadelt, aga Europlaster on teiste seast paistnud silma nii soodsa hinna kui ka väga hästi ja konkreetselt koostatud hinnapakkumistega. Kunagi ei ole nad hinnapakkumisi tehes eksinud ega küsinud raha juurde ebaselguste tõttu. Väga head partnerid on nad ka seetõttu, et suudavad ise alati korteriomanikega kõik kokkulepped sõlmida ning meie ei pea vahemehed olema, kui on tarvis mõni töölõik näiteks teha ära korterisiseselt.

Väga põnev ja ainult neile omase käekirjaga on nende fassaadide rekonstrueerimise tehnoloogia. Europlasteri töömehed tekitavad justkui ruudustiku ehk teevad mustrilise seina, mis on ilusa disainiga. See süsteem on ainult neile iseloomulik ning nende majad tunneb Võru linnas juba kaugelt ära. Majad on justkui plokkidest kokku pandud ega jäta kunagi igavat ühtlast halli muljet. Lisaks tahaksin esile tuua nende rõdude rekonstrueerimise tehnoloogia – nad suutsid meie majadele ehitada kummilaadse PVC-materjali abil täiesti veekindlad ja väga kauni välimusega rõdud.

Üldiselt oleme nende tööga väga rahul ning loodan, et nad hakkavad edaspidi tegema ka KredExi toetusel korterelamute rekonstrueerimisi, sest siis saab nende teenuseid veel rohkem kasutada. Peale Raimond Räägu tahaksin omalt poolt tänada ka väga asjalikku kaasomanikku ja töödejuhatajat Janno Marmorit. Edu Europlasteri meeskonnale!»

Võru Kinnisvara OÜ ehitusjuht Kalev Haugas

 

Vaata lähemalt siit!

Copy
Tagasi üles